Україна отримала право застосування Кіотського протоколу

Середа, 7 листопада 2007, 16:49

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України повідомляє про успішне здійснення об’єднання з Міжнародним журналом трансакцій і проходження тестування Національного реєстру згідно з міжнародними вимогами. Таким чином, Україна усунула останню перешкоду для отримання права застосування механізмів Кіотського протоколу.

Ратифікація і застосування гнучких механізмів протоколу, а саме торгівлі квотами на викиди парникових газів і загального впровадження проектів зі скорочення таких викидів, можуть стати джерелами значних фінансових надходжень в економіку України.

Для отримання права застосовувати механізми Кіотського протоколу, Сторони повинні відповідати вимогам, визначеним рішеннями Сьомої конференції Сторін рамкової конвенції ООН про зміну клімату, затвердженим Першою зустріччю сторін Кіотського протоколу (м. Монреаль, Канада, 2005 р.).

Реклама:

Усі умови Рамкової конвенції, крім створення Національного реєстру одиниць викидів і поглинання парникових газів, Україна успішно виконала до кінця першого півріччя 2007 року, про що свідчить звіт Міжнародної групи експертів, яка з 16 до 22 квітня поточного року перевіряла готовність України до участі в Кіотському процесі.

Найскладнішим і найвідповідальнішим був процес створення й упровадження Національного реєстру, без наявності якого використання нашою країною механізмів Кіотського протоколу було неможливим.

Після детального аналізу реєстрів, впроваджуваних у інших державах, Україна, єдина з країн СНД, зупинила свій вибір на реєстрі, який упроваджується в країнах Європейського союзу, що і став основою Національного реєстру України.

Після адаптації до національних умов, 5 листопада 2007 року Україна успішно здійснила об’єднання з Міжнародним журналом трансакцій і пройшла тестування Національного реєстру згідно з міжнародними вимогами.

Таким чином, на сьогодні завершено виконання всіх умов, необхідних для застосування Україною механізмів Кіотського протоколу.

Україна є Стороною Рамкової конвенції ООН про зміну клімату з 11 серпня 1997 року. 15 березня 1999 року Україна підписала Кіотський протокол до Конвенції, а 4 лютого 2004 року Верховна Рада України ратифікувала його й ці міжнародні угоди стали складовими національного законодавства України. Кіотський протокол вступив у силу 16 лютого 2005 року.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!