"Нафтогаз" хоче швидше реалізовувати проект газотранспортного консорціуму

Середа, 7 листопада 2007, 17:16

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" сподівається найближчим часом почати будівництво газопроводу "Богородчани-Ужгород" у рамках реалізації проекту газотранспортного консорціуму.

Про це повідомив перший заступник голови правління компанії Едуард Швидкий на міжнародній конференції "Нафтогазовий комплекс України: надійність, стабільність і перспективи".

"У рамках міжнародного газотранспортного консорціуму ми сподіваємося найближчим часом продовжити реалізацію першої черги проекту на ділянці "Богородчани-Ужгород", - сказав він.

Він також висловив думку, що, незважаючи на активне будівництво обхідних газотранспортних потужностей, Україна залишиться основним транзитером російського газу, у зв'язку зі швидко зростаючою витратою палива в країнах Європи.

Реклама:

Як повідомлялося, у квітні "Нафтогаз України" і російський газовий монополіст компанія "Газпром" домовилися активізувати співробітництво з реалізації проекту газотранспортного консорціуму.

В 2002 році Україна й Росія домовилися створити міжнародний газовий консорціум, у січні 2003 року "Нафтогаз України" і російський "Газпром" зареєстрували консорціум як юридичну особу із часткою кожної з компаній по 50%.

У травні 2004 року "Нафтогаз України", "Газпром" і "Ruhrgas AG" (Німеччина) домовилися про умови участі німецької сторони в консорціумі.

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко вважає, що газотранспортний консорціум, створений у форматі, який передбачає будівництво газопроводу "Богородчани-Ужгород", а також залучення міні-газопроводів, що простоюють ("Торжок-Долина" і "Івацевичі-Долина"), може почати працювати після 2010 року.

Проектна потужність газопроводу "Богородчани-Ужгород" становить 19 млрд куб. м за рік; вартість проекту - близько 560 млн доларів.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!