Ціни на житло впадають у зимову сплячку, можливе зниження

Вівторок, 6 листопада 2007, 11:28

У Києві немає передумов до подальшого подорожчання житла - ціни реальних угод набагато нижчі заявлених в оголошеннях.

Із початком осені ріелтори заявили про "пожвавлення ринку, збільшення числа угод і ріст цін на столичне житло", однак, як визнають фахівці, число реальних угод поки збільшилося не істотно, пише газета "Дєло".

Є попит, є покупці, але вони не готові купувати житло за запропонованими продавцями цінами. Квартири, що торік продавалися за тиждень-два, тепер можуть перебувати в базах місяць і більше.

"Продавці за останні кілька років звикли до росту вартості на житло, і тому продовжують підвищувати ціни на квартири за інерцією, але покупець уже не готовий купувати житло за будь-яку призначену вартість. Рівень доходів цього не дозволяє", - пояснив директор агентства нерухомості "Валіон" Артур Пилипчук.

Реклама:

При цьому попит залишається практично на тому самому рівні, а пропозиція продовжує рости. Одні ріелтори говорять про те, що баланс між попитом та пропозицією сформований, інші - що пропозиція перевищує попит, і в покупця зараз досить широкий вибір.

Мінімальна вартість квартир, що реально продаються, - 70--80 тисяч доларів. Щодо старого житлового фонду і малогабаритних квартир, то вони зараз у ціні практично не ростуть і в майбутньому, швидше за все, будуть "просідати".

В озвучуванні цифр росту цін після літа ріелтори розходяться. Хтось говорить, що ріст становив 5%, дехто називає більш істотні цифри. Однак усі зауважують, що рівень вартості завищений штучно.

В одному з агентств нерухомості виданню розповіли, що реально в процесі переговорів сьогодні дістати знижку до 5% від заявленої вартості. Хоча  величина знижки також залежить від того, наскільки була завищена вартість продавцем.

"Цінам на житло сьогодні вже нікуди йти вгору, осінній ажіотаж рано чи пізно закінчиться, і з середини грудня почнеться мертвий сезон на ринку нерухомості. Думаю, цілком можливо, що в цей період ціни знову трохи знизяться", - заявив директор агентства нерухомості "Апартамент" Олександр Андрєєв.

"Я не бачу жодного аргументу для продовження подорожчання житла в Києві", - підтвердив директор агентства нерухомості "Валіон" Артур Пилипчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!