Нацбанк ризикне запровадити вільне курсоутворення з 2008 року

Вівторок, 6 листопада 2007, 12:05

Національний банк України ухвалив рішення про перехід до вільного курсоутворення гривні з 2008 року.

Про це заявив голова ради НБУ Петро Порошенко на міжнародному "Українському банківському форумі".

"На останній нараді Нацбанку прийняте рішення про перехід до плаваючого курсу. Такий процес повинен розпочатися з 2008 року. Ми повинні переходити до таргетування інфляції", - сказав Порошенко.

"Однак, як це відзначалося раніше, не треба це робити занадто різко", - наголосив він.

Реклама:

Порошенко вважає ідеальним для переходу до вільного курсоутворення 2005 рік. За його словами, тільки маючи такі, як у зазначеному році, показники - бездефіцитний платіжний, торговельний і поточний бюджети - можна говорити про реальний перехід до вільного курсу. Він відзначив, що сьогодні це звучить нереально.

"Я би попросив утриматися від будь-яких висловлювань із цього приводу як представників парламенту й уряду, так і будь-яких політичних сил", - сказав Порошенко.

"На початку поточного року, якщо пам'ятаєте, як і на початку 2006-го, нам прогнозували економічний колапс і всілякі кризи. Цього, слава Богу, не сталося, і ніякого політичного і морального покарання такі спікери не понесли", - додав він.

За словами голови ради НБУ, для переходу до вільного курсоутворення Україні необхідний бездефіцитний бюджет, а також аграрна реформа, щоб "дати доступ грошей до села".

Крім того, Порошенко укотре підтвердив, що різких, як на початку 2000 років, зміцнень і обмежень обмінного курсу гривні не буде.

Як відомо, 29 жовтня перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Нацбанк в особі його голови Володимира Стельмаха обіцяв не робити різких рухів щодо валютно-курсової політики.

Раніше голова Нацбанку Стельмах повідомляв, що Нацбанк готовий лібералізувати валютний курс. "Принципи цієї лібералізації Нацбанк уже прописав у основах валютно-курсової політики на наступний рік і подав на розгляд у Кабінет Міністрів, - завірив він.

"Українська правда" з посиланням на "ЛігуБізнесІнформ"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!