Бойко назвав ціну на газ, за яку торгуються з Росією

Вівторок, 6 листопада 2007, 14:57

Україна й Росія ведуть переговори про ціну на імпортний природний газ на 2008 рік у рамках цінового коридору 150--160 доларів за тис. куб. м.

Про це журналістам повідомив міністр палива й енергетики Юрій Бойко.

"Вони (переговори) справді перебувають у рамках цього коридору, і ми вважаємо, що ми досягнемо взаєморозуміння з нашими партнерами щодо рівня цін", - сказав міністр.

Водночас він зазначив, що переговори ще не закінчені й поки що рано говорити про якісь остаточні підсумки.

Реклама:

"Завтра наша делегація знову летить у Москву й говорити про те, що це питання вже вирішене, ще рано", - сказав Бойко.

Він також підтвердив, що Міністерство виконає доручення прем'єр-міністра Віктора Януковича від 31 жовтня протягом 7--10 днів завершити переговори з російським газовим монополістом компанією "Газпром" щодо ціни на газ на 2008 рік.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко вважає оптимальною ціною на газ для України 150--160 доларів за тис. куб. м.

Міністр економіки Анатолій Кінах допускає зростання ціни на імпортний газ не більше ніж на 15% - із 130 доларів за тис. куб. м до 149,5 долара за тис. куб. м у 2008 році.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, який поставлявся у 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко прогнозує, що в 2008 році ціна імпортованого в Україну природного газу на кордоні з Росією може збільшитися не більше ніж на 10%, або на 13 доларів за тис. куб. м, порівняно з 2007 роком  - до 143 доларів за тис. куб. м.

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд куб. м газу в рік, із Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу в рік, а також із Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу за рік.

На кордоні України й Росії газ в "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу Україну" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ у "Газпрому".

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!