Експерт: "Газпром" - колос на глиняних ногах, а "Nord Stream" – неефективний газопровід

Понеділок, 5 листопада 2007, 11:04

Економічна ефективність проекту Північно-Європейського газопроводу ("Nord Stream") сумнівна, заявив у інтерв'ю газеті "Dienas Bizness" експерт із питань конкуренції, професор Алан Райлі.

За словами Райлі, найближчим часом можуть виникнути проблеми із поставками газу з Росії, тому що "Газпром" - насправді "колос на глиняних ногах".

По-перше, російська компанія вже найближчим часом може зіштовхнутися з дефіцитом газу, оскільки видобуток газу в головному родовищі "Газпрому" у Надим-Пур-Тазовському районі останнім часом скорочується.

По-друге, за словами Райлі, "Газпром" не вкладає достатньо коштів у нові розробки.

Реклама:

Райлі думає, що газова криза "уже біля воріт" Європи. "Що робить Росія, щоб забезпечити Європу газом? Скасовує поставки населенню, щоб забезпечити поставки Європі, що є джерелом доходів. Проблема в тому, що в грудні вибори в Думу, а в березні - президентські вибори. Бажання й можливості Росії відключити газ населенню в рік виборів під великим сумнівом. Якщо так і відбудеться, плюс холодна зима й зниження запасів газу, у січні-лютому майбутнього року можуть бути проблеми", - відзначив експерт.

Окрім того, за його словами, проект "Nord Stream" приречений на провал. "Усі говорять про екологічний аспект, але я в цей момент працюю над дослідженням економічної сторони цього проекту. Подивіться на гроші! Якщо дивитися на гроші, перше, що потрібно зрозуміти, - будівництво газопроводу морем утричі дорожче, ніж сушею. І "Nord Stream" будується не просто у морі, а в Балтійському морі через Фінську затоку, які є смітником зброї. Звичайно, це згадується в екологічному контексті, але подивіться з економічної точки зору - цю територію доведеться вичистити, що коштує грошей", - заявив Райлі.

"У результаті газ, що йтиме через газопровід, буде дуже дорогим, а газовий ринок Європи на той час буде вже лібералізованим. На цьому ринку газ отримуватимуть із різних джерел, і він буде дешевшим", - заявив Райлі газеті.

DELFI

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!