У середньому європейці платять за газ в 11 разів більше за українців, а датчани - в 25

Понеділок, 5 листопада 2007, 11:25 -

Європейським рекордсменоми із ціни на газ, що споживається в побуті, є Данія. Середній датчанин платить за тисячу кубічних метрів газу 1115,1 євро, що в 2,3 рази перевершує середньоєвропейський показник (498,5 євро за тисячу кубів).

Про це йдеться в опублікованому в Брюсселі звіті Євростату за 2006 рік. Дослідження наводить середні дані про ціни на газ у 25 європейських країнах.

Скандинавські сусіди Данії – Швеція й Ірландія - теж платять за газ високу ціну, 904,8 і 869,4 євро, відповідно. Німці й голландці завершують групу країн, де за газ для домогосподарств платять набагато більше, ніж у цілому по континенту, - у них газ коштує 700 і 650 євро за тисячу кубометрів, відповідно.

У середній ціновій групі – від 500 до 600 євро за тис. куб. м. – розташувалася Центральна й Південна Європа. Стільки за газ платять домогосподарства Австрії, Бельгії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Словенії й Франції.

Реклама:

Нижчі газові рахунки мають можливість оплачувати тільки жителі колишнього соціалістичного табору, де держави проводять політику стримування соціально-чутливих цін. Вартість тисячі кубометрів поки не перевищила 300 євро для болгар, угорців, литовців, латишів, румун, хорватів і естонців.

У той же час, найбільш економічно розвинені держави Східної Європи, а саме Польща й Чехія, вже переступили 300-єврову відмітку й упевнено наближаються 400-єврової. Для поляків побутовий газ торік коштував 377,7 євро, для чехів - 336,6.

Винятком із загальноєвропейського правила "чим далі на схід, тим дешевше газ" у 2006 році була лише Великобританія, споживачам якої "блакитне паливо" обходилося в 413 євро. Це вдвічі менше, ніж платили сусіди англійців - ірландці, і майже на 20% нижче середньоєвропейського показника.

Найнижчі газові рахунки в 2006 році, за даними Євростату, приходили естонцям. Їхні витрати на тисячу кубометрів палива становили всього 219,2 євро.

Дослідження Євростату не наводить ціни на газ у найближчих сусідів України – росіян, білорусів і молдаван, - оскільки ці країни не входять до ЄС. Вартість природного газу для домогосподарств України в нинішньому році становить 339 гривень (близько 45 євро), що в 11 разів нижче середньоєвропейського показника, розрахованого Євростатом.

"Економічна правда" за матеріалами "УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: