Кінах не хоче обмежувати експорт олії

Понеділок, 5 листопада 2007, 14:31

Міністр економіки Анатолій Кінах повідомив, що Кабмін задоволений ціновою ситуацією в українській роздрібній торгівлі: ціни на соняшникову олію знизилися за останній тиждень до 8,5-9 гривень/літр.

Виробники дотримуються досягнутих домовленостей із урядом - роздрібні ціни на соняшникову олію знизилися до допустимого рівня. Експорт соняшникової олії з України обмежуватися не буде", - пообіцяв Кінах.

Незважаючи на це, виробники вирішили перестрахуватися - у п'ятницю, 2 листопада, було оголошено про тимчасове припинення експорту олії з України.

Реклама:

Підвищення ціни на олію стало одним із ключових факторів росту інфляції цього року. За дев'ять місяців цього року вона досягла 8,6% - найвищого рівня з 2000 року. У середині жовтня віце-прем'єр Віктор Слаута вимагав від найбільших виробників олії знизити оптово-відпускну ціну до 7,5-7,6 гривень/літр, при цьому роздрібна ціна мала становити 8,6-8,7 гривень/літр.

Найбільші виробники - компанії "Бунге Україна" і "Кернел" - заявили про зниження ціни у середньому на 10% і 6% - до 7,68 гривень/літр і 7,99 гривень/літр, відповідно. У середньому на 50-60 копійок/літр знизили відпускні ціни й інші виробники. Після цього уряд вимагав знизити оптово-відпускні ціни ще на 1 гривню/літр, і заявив, що у випадку відмови введуть обмеження на експорт олії.

У п'ятницю голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв сказав, що зростання ціни на соняшникову олію спровоковане картельною змовою учасників ринку. Назвати їхній пан Костусєв пообіцяв після закінчення розслідування.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!