Укріплення гривні на 2% буде замало, щоб зупинити інфляцію

П'ятниця, 30 листопада 2007, 11:29

Можлива ревальвація гривні на 2% буде недостатньою для зниження темпів інфляції.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко на прес-конференції в Києві.

Він зазначив, що, згідно з міжнародним дослідженням, ревальвація на 10% призведе до зниження темпів інфляції на 2%.

"Відповідно, максимум від ревальвації на 2% ми можемо виграти 0,5% інфляції. В нинішніх умовах зростання цін на енергоносії це не той крок, який знизить темпи інфляції. Тому ми вважаємо, що ревальвації недостатньо, щоб вирішити проблему з інфляцією в країні", - сказав Івченко.

Реклама:

На його думку, щоб знизити темпи інфляції потрібно проводити ревальвацію не на 2%, а на 10%, але в цьому випадку можуть постраждати українські експортери.

Івченко вважає, що ревальвацію потрібно проводити не зараз, коли ціни на енергоносії та продовольство в світі максимальні, а дочекатися весни, коли вони, ймовірно, дещо знизяться. Крім того, навесні вже можна буде оцінити перспективи урожаю.

"І вже ближче до другого півріччя, десь травень, червень, ось цей момент буде найбільш вдалим для можливої ревальвації гривні", - пояснив Івченко.

Як повідомлялося, 27 листопада в розмові з журналістами виконавчий директор з економічних питань Національного банку Ігор Шумило повідомив, що НБУ допускає поступову ревальвацію гривні в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

"Якщо буде такий розвиток подій (ревальвація гривні), вона матиме м'який характер", - зазначив тоді Шумило, додавши: "Коли я говорив про м'яку ревальвацію, я мав на увазі середньострокову і довгострокову перспективу".

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!