Туркменістан піднімає ціну на газ для "Газпрому"

П'ятниця, 23 листопада 2007, 17:00

Туркменістан збирається підняти ціни на газ, який вона продає "Газпрому" й основним споживачем якого є Україна, як мінімум на 30% у 2008 році, повідомив у п’ятницю голова російської газоекспортної монополії "Газпром" Олексій Міллер.

"Газпром" купує туркменський газ значно дешевше, ніж перепродує до Європи, й у вересні президент Туркменії Курбанкулі Бердимухамедов назвав "напруженими" переговори про ціну, узгоджену на три роки наперед із колишнім туркменським лідером.

Київ купує газ у фірми-посередника, половина якої належить "Газпрому". Ціна на 2008 рік поки не узгоджена.

Реклама:

Туркменістан у 2006 році продавав газ "Газпрому" по $65.

Росія останніми роками підвищує ціну на газ для суміжних держав, проте в різному масштабі. Через це Захід звинувачує Кремль у використанні експортних можливостей для тиску на нелояльні країни, такі як Україна та Грузія.

Міллер підтвердив цю позицію в п’ятницю.

Раніше повідомлялося, що Україні вдалося дістати від Туркменістану гарантії того, що ціна на туркменський газ підвищуватиметься поступово.

Раніше заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв заявив, що ціна на газ для України в 2008 році буде фіксованою, формула ціни почне діяти з 2011 року.

До того газета "Комерсант-Україна" повідомила, що Бойко вчора під час чергового раунду переговорів із "Газпромом" запропонував установити ціну на газ у 2008 році 147,5 доларів за тисячу кубометрів, а в 2010 році - 160 доларів.

"Незалежна газета" повідомляла про те, що ціна на газ для України на 2008 рік узгоджена й становитиме 160 доларів за тисячу кубометрів палива.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович підтримав президента Віктора Ющенка в тому, що наразі для України непосильна навіть ціна в 180 доларів.

Із 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше за ціну на газ, який поставлявся в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Нагадаємо, Україна імпортує 55 млрд кубометрів газу з Казахстану, Узбекистану й Туркменістану. На останню країну припадає більше половини всього імпорту, тому вартість туркменського палива є ключовою для визначення вартості газу для України.

Reuters

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!