Україна припинила експорт олії

П'ятниця, 2 листопада 2007, 17:02

Українські масложирові підприємства призупинили експорт фасованої олії з метою забезпечення внутрішнього ринку і стабілізації цінової ситуації.

Про це на прес-конференції заявив гендиректор асоціації масложирових підприємств країни "Укроліяпром" Степан Капшук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Капшук завірив, що внутрішня потреба України в соняшниковій олії цілком забезпечена.

При цьому він повідомив, що за жовтень-вересень поточного року масложирові підприємства виробили її в обсязі майже річного внутрішнього споживання, що становить близько 300 тис. тонн.

Реклама:

"Ми гарантуємо, що внутрішній ринок буде забезпечений якісною олією в повному обсязі", - підкреслив гендиректор "Укроліяпрому".

Він також повідомив, що за останню декаду жовтня роздрібні ціни на соняшникову олію знизилися на 2%.

"За останню декаду жовтня ціни на соняшникову олію в роздріб знизилися на 2%. Це початкове зниження", - сказав Капшук.

За його словами, у даний час роздрібні ціни на соняшникову олію становлять 8,5-9 грн за пляшку, а оптово-відпускні - 7,27-7,50 грн.

Капшук відзначив, що в Україні також спостерігається зниження ціни на соняшник  (із 2,9 тис. грн/тонну до 2,5-2,6 тис. грн/тонну) і на сиру олію (з 6,9 тис. грн/тонну до 6,4-6,5 грн/тонну).

Раніше повідомлялося з посиланням на дані Держкомітету статистики України, що соняшникова олія в серпні подорожчала на 17,2%, у вересні - на 17,3%, а в цілому з початку року - на 49,5%.

Уряд у першій половині жовтня погрожував виробникам соняшникової олії обмежити її експорт шляхом квотування і домігся зниження ціни.

Асоціація "Укроліяпром" прогнозує виробництво соняшникової олії в поточному маркетинговому році (МР, вересень 2007 - серпень 2008) на рівні близько 1,8 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!