Фото з Битви проти бульдозерів і парканів.

Неділя, 18 листопада 2007, 01:45

17 листопада в Києві відбувся Повстанський фестиваль, веселе карнавальне дійство, спрямоване на боротьбу проти незаконної забудови в історичному серці Києва – Пейзажній алеї, на замовлення Міністерства закордонних справ.

Тут і надалі фото Тетяни Кремінь

Учасники масової акції демонстрували рішучість усіма мирними способами перешкоджати незаконному будівництву – це символізував їхній своєрідний одяг, що варіювався від маски кота Леопольда з відомого мультфільму до тактичного спорядження загонів особливого призначення.

Це вже третя яскрава акція на Пейзажній алеї. Таку безпрецедентну реакцію громадян викликала нечувана зухвалість забудовників та чиновників.

Реклама:

Місце під будівництво елітної житлової багатоповерхівки розташоване в кількох метрах від руїн Десятинної церкви, поряд із каменем з відомим написом "Звідси пішла земля руська". Територія перебуває під особливою охороною ЮНЕСКО – фактично, це одна із історичних зон світового значення.

Учасники влаштували театралізоване дійство. Зокрема, паркан навколо будівництва пофарбували у рожевий колір.

За свідченнями очевидців, кілька секцій огорожі впали самі собою протягом мітингу. Після того, як на місце прибули бійці одного із загонів особливого призначення Міністерства внутрішніх справ, паркан більше не падав.

За інформацією ЕП, наразі жодного учасника законного мітингу не було затримано. Тим не менш, протягом минулих кількох тижнів під час підготовки до акції протесту організаторам та членам їх сімей (!) телефонували з "профілактичними цілями" співробітники СБУ.

Нещодавно в ЗМІ опубліковано інформацію про причетність родини найвищих українських посадовців до "дерибану" Андріївського узвозу.

Учасники спільноти "Збережи старий Київ!" надіслали листи із проханням розслідувати ситуацію, а також вплинути на український уряд, в такі міжнародні структури: Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (UNESCO WHC), Організацію міст всесвітньої спадщини (OWHC), Міжнародну раду монументів та пам'яток (ICOMOS), Міжнародний центр дослідження збереження та реставрації, Міжнародну раду музеїв (ICOM), Інформаційний центр UNESCO-ICOM.

Нагадаємо, що в 1990 році архітектурний ансамбль Софійського собору та Києво-Печерську лавру включили до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Межі охоронних зон затверджені 29 сесією Комітету всесвітньої спадщини в м. Дурбані, ПАР, у липні 2005 року. Будівництво без погодження з ЮНЕСКО буде порушенням як національного законодавства, так і міжнародних зобов'язань України у цій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!