В Україні відкрилася лабораторія якості і безпеки харчів

П'ятниця, 16 листопада 2007, 14:30

Сьогодні відбулося офіційне відкриття лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу. В церемонії відкриття взяв участь президент України Віктор Ющенко.

Про це повідомив директор лабораторії Сергій Мельничук.

За його словами, загальна площа лабораторії – 6,8 тис. кв. м. Це 10 відділів і 20 секторів. Лабораторія охоплює всю системи аналізів – від поля до столу, від аналізів ґрунту, добрив і насіння до готової продукції, сказав Мельничук.

Ця лабораторія є на 100% державним підприємством, підпорядковується Кабінету Міністрів України і фінансується з державного бюджету.

Реклама:

На створення лабораторії витрачено 51 млн грн (фінансувалася повністю з державного бюджету - від проектування до оснащення). При цьому, на думку Мельничука, необхідно ще близько 10-15 млн грн, щоб обладнати лабораторію всім необхідним.

У лабораторії є газові і рідкі хроматомасспектрометри, здатні розпізнати 183 тис. речовин, наприклад, знайти в продукті кількість пестицидів і добрив, якими оброблялася сировина. Крім того, наявний спектрометр із індуктивно-зв`язною плазмою,  здатний розкласти склад продукту за таблицею Менделєєва, виявивши наявність усіх мікроелементів.

За словами фахівця, таке устаткування дозволить захистити українських споживачів від неякісної продукції, яка може бути ввезена в країну або вироблена вітчизняними виробниками.

На його думку, щоб забезпечити потреби України в даних дослідженнях, необхідно відкрити ще 5 таких дослідних центрів, щоб охопити територію всієї країни.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!