Ціна на нафту може підскочити і до $200 за барель - Чавес

Середа, 14 листопада 2007, 12:49

Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що ціна на нафту підскочить до $200 за барель, якщо США нападуть на Іран, повідомило агентство "Bloomberg".

"Якщо США нападуть на Іран, нафта подорожчає не тільки до $100 за барель, але й до $200, - заявив Чавес на прес-конференції в Каракасі. - Те же саме може відбутися й тут, тому що експорт буде перерваний".

Керівництво США, включаючи президента Джорджа Буша й віце-президента Річарда Чейні, не заперечує ймовірного використання сили проти Ірану.

Чавес, який цього року вже два рази зустрічався з іранським президентом Махмудом Ахмадінежадом, оголосив 11 листопада, що збирається відвідати Іран "у найближчі дні".

Реклама:

Нафтові ціни в межах $80-100 за барель є справедливими, і Венесуела буде намагатися зберегти їх на цьому рівні, сказав Чавес.

"Ми прагнемо до стабілізації цін близько $100 за барель на кілька років", - заявив він. За його словами, ціни протягом останніх 30 років були дуже низькими, і що сьогоднішні $100 за барель відповідають $30 в 1973-74 роках.

Нагадаємо, що в 2002 році він називав ціну в $22-28 за барель "правильною".

На думку Чавеса, нинішні ціни не дестабілізують світову економіку. Він вважає, що ріст цін частково викликаний "ірраціональним" ростом попиту в розвинених країнах, і що вони дають привід задуматися про надмірне споживання.

Президент Венесуели повідомив, що використовує майбутній саміт глав країн ОПЕК для обговорення допомоги бідним країнам.

"Ми збираємося запропонувати схеми захисту найбідніших країн світу, - сказав він. - Якщо ціни затвердяться на рівні $100, ми могли би створити міжнародний гуманітарний фонд і спрямовувати $100 млрд на рік на боротьбу з бідністю в Африці, Азії й Латинській Америці".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!