Кабмін пропонує підвищити акциз на коньяк та бренді

Середа, 14 листопада 2007, 15:06

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді підвищити ставки акцизного збору на коньяк, бренді й коньячний спирт на 19-171% - до 19 гривень за 1 літр 100% спирту з тим, щоб установити єдиний розмір акцизного збору на спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина.

Відповідний законопроект схвалений на засіданні Кабміну в середу й найближчим часом буде винесений на затвердження Верховною Радою.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що Кабмін виходить із такою ініціативою з метою приведення законодавства у відповідність до вимог Світової організації торгівлі.

При цьому Кабмін пропонує поетапно підвищувати ставки акцизного збору на алкоголь.

Реклама:

Зокрема, законопроект передбачає підвищення акцизного збору на зазначені алкогольні напої до 10 гривень за 1 літр 100% спирту від дня вступу України до СОТ і до кінця року, з якого Україна вступила у СОТ; а також до 15 гривень за 1 літр 100% спирту в рік, наступний після року вступу України до СОТ.

На думку Кабміну, прийняття цього законопроекту дасть змогу зняти проблему диференціації розміру акцизного збору на аналогічні товари й привести українське законодавство у відповідність із принципами СОТ.

Окрім того, прийняття закону сприятиме підвищенню надходженню коштів у держбюджет від акцизного збору.

Нагадаємо, асоціація "Союз оптовиків і виробників алкоголю й тютюну" (СОВАТ) прогнозує стагнацію коньячного ринку і його тінізацію в разі рішення про підвищення акцизного збору на коньяк, ініційоване Міністерством фінансів.

Відповідно до чинного законодавства, акцизний збір на коньяк і бренді становить 7 гривень/літр 100% спирту, коньячний спирт - 16 гривень /літр 100% спирту, спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина або вижимок винограду, - 19 гривень/літр 100% спирту.

В 2006 році українські виробники збільшили виробництво коньяку на 15,3%, або на 367 тис. дал,- до 2,76 млн. дал.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!