Страйк залізничників паралізував усю Францію

Середа, 14 листопада 2007, 18:12

Рух у французьких містах у результаті страйку залізничників ускладнений, особливо в столиці країни - Парижі.

Сьогоднішній страйк підтримують 7 із 8 залізничних профспілок. На роботу не вийшли майже 90% машиністів потягів національних і регіональних напрямів; у паризькому метро потяги подаються раз на двадцять-тридцять хвилин.

Оператор потягів метрополітену, компанія "RATP", повідомила, що лінії метро працюють на 20% своєї потужності, автобуси - на 15%.

Реклама:

О 10 ранку затори на дорогах Франції розтягнулися на 200-300 км.

Багато французів вважали за краще добиратися на роботу на мопедах, велосипедах, роликових ковзанах або навіть пішки.

Труднощі з транспортом можуть зберегтися впродовж кількох днів, оскільки страйк оголошено безстроковим. Але вже відомо, що чимало профспілкових лідерів погодилися сісти за стіл переговорів з урядом і дирекцією національної залізничної компанії "СНСФ", щоб обговорити можливості компенсації пенсійних пільг, що відміняються.

Уряд, тим часом, не збирається йти назустріч страйкувальникам і планує залишити в силі передбачуване збільшення терміну внесків до пенсійного фонду з 37.5 до 40 років.

Наразі деякі залізничники можуть піти на повну пенсію вже в 50 років.

Президент Саркозі заявив, що не відступиться від ідеї реформи ні на йоту. Уряд Франсуа Фійона побоюється, що тривалий страйк транспортників виллється у вже оголошений на 20 листопада страйк працівників держсектора.

У середу до страйкувальників планують приєднатися працівники паризької опери й театру Комеді Франсез.

Страйк почався увечері 13 листопада.

До того, в понеділок 12 листопада, на страйк вийшли студенти. Вони заблокували 13 із 85 французьких університетів. Федерація студентських організацій ухвалила рішення блокувати також найважливіші вокзали в країні.

"Лєнта.ру"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!