Росія пояснила свій "нафтовий" кульбіт

Четвер, 1 листопада 2007, 18:14

Вихід Росії з угоди про узгоджену політику в області транзиту нафти і нафтопродуктів по магістральних трубопроводах СНД дозволить знизити залежність російських суб`єктів господарювання від транзитних країн.

Як передає УНІАН, таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Білорусі Алєксандр Суріков сьогодні на прес-конференції в Мінську.

"Це менша залежність російського бізнесу від економічних і політичних рішень країн-транзитерів. Це одвічна боротьба. Ситуацію з нафтою можна спроектувати на білоруські МАЗ або МТЗ. Вони ж теж хотіли продавати в обхід посередницьких структур", - сказав Суріков.

На його думку, вихід Росії з угоди "не позначиться на Білорусі". "Ми працюватимемо, як і працювали, за двосторонніми напрямками. Все одно в області тарифів на транзит ми наближатимемося до загальноприйнятих цін", - вважає він.

Реклама:

Відповідаючи на запитання, чи ускладниться у зв`язку з виходом Росії з угоди доступ Білорусі до ресурсів Казахстану, Суріков задав зустрічне запитання: "А чим він був легкий?". "Все одно Білорусь не обмине трубопроводи, що пролягають по території Росії. І так і так треба домовлятися з Росією", - додав посол Росії в Білорусі.

Як повідомлялося, Уряд РФ видав розпорядження про припинення участі РФ у тимчасовій Угоді про узгоджену політику в області транзиту нафти і нафтопродуктів по магістральних трубопроводах СНД. Розпорядження підписав прем`єр-міністр Віктор Зубков за пропозицією МЗС РФ і Мінпроменерго РФ.

Угода про проведення узгодженої політики в області транзиту нафти і нафтопродуктів по магістральних трубопроводах підписана 12 квітня 1996 р.

Уряд РФ доручив Міністерству закордонних справ Росії повідомили Виконавчий комітет Співдружності Незалежних Держав про намір РФ не пролонгувати свою участь в цій угоді.

В угоді, зокрема, прописуються поняття транзиту, магістральних нафто- і нафтопродуктопроводів, нафтопродуктів. Її учасники вживають заходи для забезпечення своєчасних розрахунків за транзит нафти і транспортування нафтопродуктів за узгодженими тарифами і на основі укладених договорів. Документ визначає дії сторін при виникненні аварій, передбачає зобов`язання із забезпечення функціонування об`єктів трубопровідного транспорту для транзиту нафти і нафтопродуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!