Кінах за прямі поставки середньоазіатського газу

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 12:54

Міністр економіки Анатолій Кінах виступає за прямі поставки природного газу із країн Середньої Азії.

Про це він заявив журналістам.

"Зараз ситуація, на жаль, така, що Україна втратила прямі відносини щодо газу з Туркменістаном, Казахстаном, Узбекистаном. Ми, по суті, передали цю справу господарюючим суб'єктам. Це необхідно виправляти й виходити на прямі переговори, захищати наші національні інтереси", - сказав Кінах.

При цьому він зазначив, що в 2000-2002 роках угоди про поставки газу в Україну і його транзит у Європу підписувалися на міжурядовому рівні.

Реклама:

"Тоді були чітко сформульовані взаємні зобов'язання: Україна гарантує безперебійний транзит російського природного газу в Європу, а Росія гарантує баланс природного газу України й доступ нашої держави до ресурсів середньоазіатського природного газу", - повідомив міністр.

Кінах також підкреслив, що Україна була й залишається надійним транзитером природного газу в країни Європи.

Як повідомлялося, 2 жовтня російський "Газпром" попередив, що має намір скоротити поставки природного газу до України у разі непогашення 1,3 млрд. боргу компанії "РосУкрЕнерго" перед "Газпромом" за поставлений газ.

При цьому борг спільного підприємства "Укргаз-Енерго" перед "РосУкрЕнерго" і Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" перед "Укргаз-Енерго" озвучений не був.

Після цього міністр палива й енергетики Юрій Бойко вилетів у Росію, де домовився з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером про погашення наявного боргу української сторони до листопада 2007 року.

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрНнерго" 7 млрд. куб. м газу за рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу за рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу за рік.

На кордоні України й Росії газ в "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу Україна" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, що поставляється в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ в "Газпрому".

50% "РосУкрЕнерго" належить "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Іванові Фурсіну.

По 50% "Укргаз-Енерго" володіють "Нафтогаз України" і "РосУкрЕнерго".

У серпні голова правління "Нафтогазу України" Євген Бакулін заявляв про 2,5 млрд. гривень боргу перед спільним підприємством "Укргаз-Енерго" за поставлений газ.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!