Суд заборонив Семенюк відчужувати Одеський припортовий

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 13:36

Окружний адміністративний суд Києва своїм визначенням заборонив Фонду державного майна здійснювати будь-які дії по відчуженню пакету акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) у розмірі 99,52% до розгляду по суті позову приватної компанії "Атлантик".

Суд відкрив провадження по справі 1 жовтня й призначив попереднє судове засідання на 12 жовтня 2007 року.

Позивач вимагає суд визнати протиправними дії ФДМ по організації конкурсу з продажу 99,52% акцій ОПЗ без проведення екологічного аудиту й затвердження плану приватизації в порядку, передбаченому законом "Про приватизацію державного майна".

Україна 15 серпня оголосила конкурс із використанням відкритості пропозиції за принципом аукціону з продажу 99,52% акцій ОПЗ, який повинен відбутися через 75 днів після дати оголошення.

Реклама:

Запит на інформацію про конкурс зробили дев'ять компаній: Yara International АSA (Норвегія), ВАТ "Азот" (Черкаси), ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "ЄвроХім" (Москва, Росія), ВАТ "Чернігівське хімволокно", ВАТ "Акрон" (Великий Новгород, Росія), ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.), ВАТ "Ренова-Україна", ВАТ "СІБУР Холдінг" (Росія), а також приватна міжнародна холдингова компанія відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа Group DF (Відень, Австрія), яка має намір взяти участь у конкурсі через естонського виробника мінеральних добрив АТ "Нітроферт".

Відповідно до умов конкурсу, покупець ОПЗ повинен протягом п'яти років інвестувати в підприємство 1,2 млрд грн. і збільшити обсяги його виторгу до 2,57 млрд грн., що на 36,8% перевищує показник 2006 року. При цьому в умовах докладно викладений план реконструкції й модернізації по кожному цеху заводу.

У конкурсі можуть взяти участь промислові інвестори, які в останні три роки займалися виробництвом хімічної продукції або сировини для неї, а також компанії, які протягом, як мінімум, року контролювали такі підприємства.

У документі відзначається, що приватизація ОПЗ, який займає монопольне положення на ринку послуг з перевалки хімічної продукції, зокрема, аміаку, здійснюється разом з відповідним майновим комплексом, включаючи комплекс по перевалці аміаку.

Аналітики інвестиційних компаній вважають, що ціна продажу 99,52% акцій ВАТ "ОПЗ" у ході конкурсу може зрости в 1,4-2 рази в порівнянні зі стартовою.

У той же час президент Віктор Ющенко 12 вересня 2007 року видав указ про припинення постанови уряду про умови конкурсу, направивши відповідне подання до Конституційного суду. На його думку, виставляння на продаж у складі ОПЗ комплексу перевалки хімічної продукції може призвести до несумлінної конкуренції через монополізацію цих послуг. Крім того, президент вважає ОПЗ об'єктом підвищеної техногенної й екологічної безпеки, що вимагає відповідного контролю за його діяльністю.

ФДМ після видання указу поки не припиняв конкурс, очікуючи рішення уряду з цього питання. Уряд має намір провести додаткові переговори з президентом, заявляючи про негативний вплив затримки конкурсу на перспективи продажу підприємства.
Одеський припортовий завод - одне з найбільших хімічних підприємств України, повністю перебуває в державній власності. Близько 88% виробленої заводом продукції експортується, у тому числі аміак, у Бельгію, США та Францію, карбамід - у Швейцарію, Бельгію, США та Німеччину. ОПЗ в 2006 році виробив 1,13 млн тонн аміаку та 900 тис. тонн карбаміду.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!