Азербайджан допоможе добудувати "Одеса-Броди"

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 16:44

Уряд Азербайджану схвалив входження "Державної нафтової компанії Азербайджану" (ДНКАР) до складу акціонерів підприємства Сарматія, створеного для добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька.

Про це повідомляє Тренд із посиланням на міністра промисловості та енергетики Азербайджану Натіка Алієва.

Питання участі ДКНАР, а також інших потенційних акціонерів "Сарматії", у цьому проекті обговорюватиметься на найближчому енергетичному саміті, який відбудеться 10-11 жовтня у Литві. З української сторони в цьому саміті візьме участь президент Віктор Ющенко.

Невирішеним поки залишається питання джерел завантаження нафтопроводів. "Зараз питання стоїть набагато ширше - транспортування нафти до Гданська з Каспію. Будь-який розвиток нафтопроводу передбачає, перш за все, серйозні джерела нафти. Єдиним реальним сьогодні джерелом постачань нафти для нафтопроводу "Броди-Плоцьк-Гданськ" є "Одеса-Броди". Азербайджан повинен брати участь у цьому проекті", - говорить Алієв.

Реклама:

СП "Сарматія" було створене в липні 2004 р. українською Укртранснафтою і польським нафтотранспортним монополістом Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych Przyjazn S.A. для реалізації проекту будівництва ділянки нафтопроводу Броди-Плоцьк, протяжністю близько 490 км. Основними напрямами діяльності підприємства є підготовка проектно-кошторисної документації, залучення інвестицій, забезпечення будівельних робіт. Зокрема, "Сарматія" повинна підготувати ТЕО і визначити ефективність постачань нафти з Каспійського регіону до Польщі.

Магістральний нафтопровід Одеса – Броди побудований у 2001 р. Протягом декількох років він не використовувався. Наприкінці червня 2004 р. уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі. Нині транспортуванням нафти по Одеса-Броди у напрямку Одеси займається компанія "ТНК-ВР".

У січні-серпні 2007 р. маршрутом 32-й кілометр держкордону Республіки Білорусь і України (нафтопроводу "Мозир-Броди") - Броди - резервуарний парк морського нафтового терміналу (МНТ) Південний порту Южний було прокачано 5,936 млн. т нафти.

РБК-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!