В Англії бачать, що "Газпром" погрожує Україні через перемогу прозахідних сил

Середа, 3 жовтня 2007, 13:58

Погрози російської компанії "Газпром" відключити газ Україні, як тільки в прозахідних партій з'явилася надія на прихід до влади, закордонні спостерігачі розцінюють як недвозначний політичний крок і спробу продемонструвати свій політичний вплив.

Про це пише в середу британська ділова газета Financial Times, цитована InoPressa.

"Російський концерн міг би оприлюднити свої вимоги про повернення боргу в 1,3 млрд. доларів (637 млн. фунтів, 918 млн. євро) за тиждень-другий до виборів або після них", - говориться в статті.

"Але заява пішла негайно після того, як виявилося, що Віктор Янукович, дружній Росії прем'єр-міністр, може зіштовхнутися з поразкою на виборах, і йому доведеться поступитися місцем Юлії Тимошенко – опозиційному лідеру, яка не раз виступала проти темних схем, що супроводжують російсько-українську газову торгівлю", - додають британські журналісти.

Реклама:

Прес-секретар єврокомісара з енергетики Андріс Пібалгс зажадав від сторін розв’язання конфлікту, зазначає видання.

"Якщо в Європі ця новина викликала переляк, то Україні вона може піти на користь, тому що є зайвим аргументом на користь проведжуваної Європейською комісією кампанії за консолідацію європейських держав – покупців газу", - говориться в статті.

"Жест "Газпрому" не допоможе реалізувати його надії глибше впровадитися на ринки Євросоюзу, оскільки основна пересторога критиків "Газпрому" у Європі стосується саме його політичного впливу", - упевнене британське видання.

Представники "Газпрому" спростували наявність у своїх діях політичного мотиву, зазначивши, що "спеціально не порушували це питання до й у ході виборів, щоб уникнути звинувачень у тому, що ми хочемо політизувати питання і якось уплинути на результати", але "у зв'язку з наближенням осені" змушені піднімати питання заборгованості.

"Утім, за словами московських галузевих експертів, демарш "Газпрому", схоже, є політичним попередженням Києву через те, що прозахідна коаліція Тимошенко і президента Віктора Ющенка незабаром може знову опинитися при владі", - додає видання.

"Заява пов'язана з результатами парламентських виборів і прийдешніх змін в уряді. Очевидно, що Росії доведеться почати переговори з Україною про постачання газу з чистого аркуша, бо, очевидно, виникли сумніви з приводу того, що нині чинна угода може бути продовжена", - цитує видання аналітика ІК "Трійка Діалог" Валерія Нестерова.

Водночас видання відзначає, що "Тимошенко взяла на себе зобов'язання розібратися з "корумпованою" газовою торгівлею між Україною, Москвою і Туркменією - відповідальність за борги вона поклала на попередній уряд на чолі з Януковичем".

"Український газовий монополіст "Нафтагаз України" опинився під тиском через свої спроби впоратися з підвищенням цін на російський газ і конкуренцію з дочірніми підприємствами "Газпрому", - говориться в статті.

"Джонотан Стерн із британського Oxford Institute for Energy Studies припустив, що своїм втручанням "Газпром" намагається не допустити банкрутства "РосУкрЕнерго", - зазначає видання.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!