Бойко домовився з Газпромом про погашення боргу за газ до листопада

Середа, 3 жовтня 2007, 16:13

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко й голова правління російської компанії "Газпром" Олексій Міллер домовилися про погашення боргу української сторони за поставлений газ до 1 листопада.

Про це сказано в повідомленні "Газпрому".

За повідомленням, сторони обговорили широке коло питань стратегічного співробітництва в нафтовій і газовій сфері.

Окремо було розглянуто питання, пов'язані з існуючою заборгованістю господарюючих суб'єктів України за поставки газу в 2007 році.

Реклама:

На зустрічі досягнуто домовленість, що діючий уряд України візьме під контроль рішення зазначеної проблеми з метою погашення заборгованості до 1 листопада 2007 року.

Як повідомлялося, раніше "Газпром" попередив, що має намір скоротити поставки природного газу в Україну у разі непогашення 1,3 млрд. боргу компанії "РосУкрЕнерго" перед "Газпромом" за поставлений газ.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше за ціну газу, що поставлявся в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд. куб. м газу на рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу на рік.

На кордоні України й Росії газ в "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ в "Газпрому".

50% "РосУкрЕнерго" належать "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну.

По 50% "Укргаз-Енерго" володіють "Нафтогаз України" й "РосУкрЕнерго".

Раніше голова правління "Нафтогазу України" Євген Бакулін заявляв про 2,5 млрд. гривень боргу перед спільним підприємством "Укргаз-Енерго" за поставлений газ.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!