Росія бореться з інфляцією українським молоком і сирами

Четвер, 25 жовтня 2007, 11:51

"Россільгоспнагляд" розширює список молочних підприємств України, що можуть поставляти продукцію в Росію, а також збільшує число постачальників м'яса.

За повідомленням "Россільгоспнагляду", постачання молочної продукції в Росію дозволено підприємствам "Ковельмолоко", "Світловодський комбінат" і "Житомирмолоко".

Таким чином, тепер 10 з 28 українських молочних підприємств можуть реалізовувати свою продукцію в Росії, повідомляє Комерсант-Україна.

Тотальна заборона на ввіз до РФ усій продукції тваринництва з України "Россільгоспнагляд" увів з 20 січня 2006 року.

Реклама:

85% українського молочного експорту в Росію приходилося на тверді сири. До заборони вони займали 40% російського ринку сиру в низькому ціновому сегменті – 90-110 руб. (18-22 грн.) за 1 кг.

У 2006 році експорт українських сирів до Росії скоротився в натуральному вираженні майже втричі – з 111,7 тис. т у 2005 році до 39 тис. т.

Лояльність "Россільгоспнагляду" підвищилася й щодо інших соціально значимих харчових товарів, зокрема м'яса, відзначають експерти.

"З початку тижня "Россільгоспнагляд" дозволив постачання м'яса з Бразилії, Угорщини, Німеччини, інших країн Європи й Австралії", – розповів голова російського М'ясного союзу Мушег Маміконян.

Останні два роки "Россільгоспнагляд" планомірно закривав ринки закордонних країн. Це привело до росту цін на продовольство і спровокувало скачок інфляції.

Цього тижня віце-прем'єр Росії Олексій Кудрін визнав, що під кінець року інфляція в країні складе не 8%, як очікувалося, а 10%.

Причиною цього є ріст цін на низку ключових продовольчих товарів – у вересні Росстат повідомив, що ріст цін на сир склав 50-70%, рослинну олію – 15%, молоко – 7,2%.

На думку експертів, збільшення числа експортерів молочної продукції в Росію приведе до росту закупівельних цін на внутрішньому ринку й активізує процеси консолідації в галузі.

"Через високі ціни в Росії підприємства, що мають дозволи на експорт, розігріли ринок – за рік закупівельна ціна на молоко виросла на 60% – до 2,5 грн. за літр", – повідомляють у Союзі молочних підприємств України.

"При такій ціні середнім і дрібним виробникам працювати невигідно і вони змушені продавати свій бізнес більш великим виробникам", – говорить старший консультант ІКГ "Астарта-Таніт" Наталія Ігнатова.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!