Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити "зеку" 10,5 тис.

Четвер, 25 жовтня 2007, 16:06

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 32-річному жителю Севастополя Олегу Яковенку 10,457 тис. євро за погане поводження і недостатню медичну допомогу під час тюремного ув'язнення.

Про це сказано в повідомленні суду.

Так як Яковенко помер 8 травня 2007 року, коли його справа вже розглядалася, Європейський суд визнав право його матері продовжувати справу від імені позивача.

Відповідно до повідомлення, Яковенко звернувся в Європейський суд з прав людини зі скаргою на погане поводження з боку міліції, а також на недостатню медичну допомогу, тому що в нього було діагнозовано ВІЛ і туберкульоз.

Реклама:

Крім того, позивач скаржився на погані санітарні умови і їжу під час ув’язнення.

Також Яковенко звертав увагу на те, що під час його транспортування із Сімферопольського СІЗО в Севастополь умови поїздки були нелюдськими і принизливими, тому що вагон був переповнений, до того ж не було світла й свіжого повітря.

Під час поїздки ув'язненим не давали води і їжі.

Позивач вимагав виплатити йому 434 євро за матеріальні збитки, тому що йому довелося витратити ці гроші на медичне обслуговування, а також 50 тис. євро за нематеріальні збитки.

Крім того, Яковенко вимагав компенсувати йому витрати, пов'язані з провадженням справи в Європейському суді.

Європейський суд визнав порушення прав позивача й зобов'язав Україну виплатити йому 434 євро за матеріальні, 10 тис. євро за нематеріальні збитки, а також 23 євро за витрати.

Таким чином, з початку року Європейським судом з прав людини винесено 75 рішень проти України.

В 2002 році було винесено 1 рішення Європейського суду з прав людини проти України, в 2003 - 6, в 2004 - 13, в 2005 - 120, в 2006 - 114.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!