Ціна на нафту встановила рекорд

Четвер, 25 жовтня 2007, 18:53

25 жовтня ціни на нафту північноморської марки Brent установили новий історичний максимум і досягли 86,28 долара за барель, що на 1,46 долара більше, ніж удень раніше.

Нафта також дорожчає і на торгах у США. Грудневі контракти на місцеву WTI піднялися на 1,48 долара до 88,58 долара за барель. Проте в Нью-Йорку такі ціни вже були - історичний максимум тут було зафіксовано 19 жовтня, коли на електронних торгах вартість барелю нафти перевищила 90 доларів.

Ціни на нафту зросли на 45% із початку 2007 року і більш ніж у чотири рази - з початку 2002 року. Це відбулося через побоювання з приводу постачань, безпрецедентно слабкого долара і притоки грошей інвесторів на ринки енергоносіїв і сировини з ринків інших активів.

Реклама:

Напруженість між Туреччиною і курдськими повстанцями також підстібає ціни. Турецька влада повідомила, що ставить за мету знищення бойовиків із Робітничої партії Курдистану, а президент Туреччини Абдулла Гюль заявив, що Туреччина втрачає терпіння .

Проте глава ОПЕК сказав, що бракування нафти на ринку немає. А слабкий долар означає, що група не отримує великої наживи від високих цін.

У листопаді відбудеться неофіційна зустріч членів ОПЕК, яка вже погодилася підвищити виробництво нафти на 500.000 барелів на добу з 1 листопада. Деякі з них припускають, що не виключене додаткове підвищення видобутку ще на 500.000 барелів на добу для заспокоєння ринку.

Фінансовий директор Royal Dutch Shell Петер Возер згоден з ОПЕК, що спекулянти відіграють ключову роль у напрямі цін до історичного максимуму $101,70 (з урахуванням інфляції). Це середньорічна вартість "чорного золота" в 1980 році, досягнута після іранської революції та початку війни між Іраном і Іраком.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!