5% європейців працюють на чорному ринку

Середа, 24 жовтня 2007, 16:47

У середньому 5% європейців протягом останнього року працювали на “чорному ринку”. Про це свідчать оприлюднені дані опитування, проведеного 25 травня – 30 червня цього року.

При цьому найбільше людей, які заявили про те, що працювали “в чорну” в Данії – 18%, Латвії – 15% та Нідерландах – 13%. Найменше “в чорну” працювали жителі Кіпру – 1%, Мальти, Великої Британії (по 2%), Португалії, Італії, Іспанії та Німеччини (по 3%).


У висновках до результатів опитування зазначається, що справжній рівень зайнятості на “чорному ринку” може бути більшим, оскільки робота “в чорну” переслідується законодавством усіх країн-членів ЄС, що могло вплинути на відповіді респондентів.

Реклама:


Майже 50% тих, хто працював “у чорну”, робив це кілька разів протягом останнього року, а 32% - робили це відносно регулярно.


Перше місце серед видів діяльності, що виконуються “в чорну”, респонденти, які виконували їх, віддали послугам по господарству, включаючи догляд за дітьми та людьми похилого віку – 19%, друге – будівництву (16%).


81% із тих, хто працював “у чорну”, отримали грошову винагороду, 11% - винагороду в натуральній формі (товарами, послугами), 6% - обидві форми винагороди. В середньому годинна зарплата “чорного робітника” становила 16,6 євро.


47% респондентів із числа тих, хто виконував “чорну роботу”, вважають, що робота не декларується, оскільки це приносить вигоди як замовнику товарів чи послуг, так і виконавцю, 23% заявили, що виконували сезонну роботу, яку не варто декларувати, 16% сказали, що не могли знайти легальну роботу, стільки ж – працювали нелегально, оскільки це звичайна практика в їхньому регіоні чи секторі діяльності.


У результаті дослідження, проведеного мережею інститутів TNS Opinion & Social було опитано 26755 європейців старше 15 років у 27-ми країнах-членах ЄС. Похибка вибірки становить 1,9% - 3,1%.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!