Конфлікт на "Укртатнафті" не стане причиною подорожчання бензину - експерти

Середа, 24 жовтня 2007, 17:44

Експерти вважають, що конфлікт акціонерів компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод) не призведе до різкого подорожчання цін на світлі нафтопродукти.

"Події на "Укртатнафті" негативно вплинуть на ціни, можливий незначний дефіцит нафтопродуктів і, як наслідок, незначне підвищення цін у більшості областей", - повідомив Українським Новинам директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимир Саприкін.

Він зазначив, що основною причиною подорожчання бензину може стати спекуляція нафтотрейдерів на тлі конфлікту на Кременчуцькому НПЗ.

"Складно давати точні прогнози, але думаю, що ціни можуть зрости не більше ніж на 3%", - сказав Саприкін

Реклама:

Директор науково-технічного центру "Псіхея" Сергій Сапегін зазначає, що ситуація з найбільшим НПЗ уже вплинула на зростання оптових цін на бензин марки А76, найбільшим виробником якого і є "Укртатнафта".

"По інших марках палива ще до конфлікту була тенденція до зростання й виділити, яка частка обумовлена конфліктом на "Укртатнафті", важко", - сказав Сапегін, додавши, що поки немає ніяких явних ознакою провокування конфліктом зростання цін на бензин.

Надалі, на думку Сапегвна, ситуація буде залежати від того, чи буде зупинятися НПЗ.

"Поки ресурс є, у найближчі півтори тижні завод гарантовано буде працювати, оскільки є залишки нафти на заводі, є українська нафта, куплена на аукціоні - ці ресурси дадуть змогу, принаймні, на мінімальних обсягах переробки працювати тижня півтори-два", - зазначив експерт.

Але навіть у разі зупинки "Укртатнафти" нафтопродукти цього заводу, за прогнозами Сапегіна, будуть заміщені імпортним паливом, що не призведе до різкого підвищення цін.

"У принципі ринок у нас досить відкритий, від 25 до 30% обсягу нафтопродуктів поставляється за імпортними контрактами, тому у відкритих ринках не може бути кризи, пов'язаної із дефіцитом товару. Тут я теж серйозної проблеми не бачу", - сказав він.

Водночас Сапегін вважає, що все-таки варто очікувати невеликого підвищення цін, зокрема через спекуляцію нафтотрейдерів, але воно не буде мати кризовий і загальноринковий характер.

Ще одним фактором для подорожчання може бути ситуативний дефіцит через зміну логістики й відносин між виробниками й постачальниками у разі припинення поставки нафтопродуктів з "Укртатнафти".

Стабілізуючим фактором при подорожчанні нафтопродуктів може стати період низького попиту на паливо, пік якого звичайно припадає на листопад.

На думку заступника генерального директора українського об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Віталія Давія, ціни на бензин будуть залежати від стабілізації ситуації на "Укртатнафти".

"Якщо раніше було можна оперувати таким поняттями, як ціни на нафту, обсяги імпорту/експорту, обсяги виробництва нафтопродуктів українськими НПЗ, то зараз зв'язку з корпоративним конфліктом і у зв'язку з певною дестабілізацією цього заводу важко говорити", - сказав він.

Зі слів Давія, учасники ринку не знають, чого очікувати від цього конфлікту, тому вони поки не ускладнюють ситуацію.

Апеляційний суд Сумської області 29 серпня своєю ухвалою поновив Павла Овчаренка на посаді голови правління "Укртатнафти".

Після цього російська "Танафта" призупинила поставки нафти на НПЗ.

Міністерство палива й енергетики виступає за мирне врегулювання конфлікту акціонерів "Укртатнафти".

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!