Янукович готує товарні інтервенції

Четвер, 11 жовтня 2007, 11:46

Прем'єр-міністр Віктор Янукович повідомив, що ціни на продукти харчування будуть утримуватися за допомогою товарних інтервенцій.

Уже почалися продажі державних запасів борошна. Утім, ці дії навряд чи допоможуть цілком уникнути подорожчання - у Держрезерві говорять, що запасів зерна вистачить ненадовго. Через два-три місяця, після державного втручання, хліб може подорожчати на 30-50%.

"Міністерству економіки обов'язково потрібно використовувати механізм інтервенцій на продовольчому ринку за рахунок державного резерву, і нам необхідно робити це негайно", - сказав Віктор Янукович. Міністерству аграрної політики й обласних держадміністрацій він дав розпорядження проаналізувати причини росту цін, а у випадку порушень підключити Генеральну прокуратуру й Антимонопольний комітет.

Реклама:

У вересні Держкомстат зафіксував найвищу за останні сім років інфляцію - 2,2%, тоді як Кабмін обіцяв обмежити її 0,6%. Стрибок цін забезпечило подорожчання продуктів харчування на 3%: лідерами росту цін стали соняшникова олія (на 17,3%), молоко (8,9%), вершкове масло (8,2%) і яйця (7,4%). Хлібобулочні вироби у вересні подорожчали на 1,7% (з початку року - на 10,6%), борошно - на 1,1% (18,1%).

У Мінекономіки відмовилися повідомити повні обсяги продовольства, які з Держрезерву будуть спрямовані на інтервенцію, зі славшись на секретні дані. За словами учасників зернового ринку, щомісячний обсяг споживання зерна в Україні складає близько 700 тис. т, тому, щоб вплинути на ціни, інтервенція повинна становити понад 15-20% цього обсягу.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!