Бойко: 5 областей України можуть залишитися без тепла

Понеділок, 1 жовтня 2007, 10:38

Через борги за газ 5 областей України можуть залишитися без тепла, заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко під час телемосту з керівниками обласних енергокомпаній.

За словами міністра, більше всього заборгували за спожитий газ Дніпропетровська, Харківська, Луганська, Донецька і Херсонська області, загальна сума боргу складає більше 0,5 млрд. гривень.

"Херсонська область - рівень розрахунків 75%, поряд Миколаївська - 100%. Дніпропетровська область - рівень розрахунків 72%, поряд Запорізька - 97%. Ми скажемо, хто з керівників як працює, і хто зробив заручником своєї безпорадності жителів своєї області", - сказав Бойко.

Реклама:

У випадку, якщо до початку опалювального сезону (14 жовтня) області не розрахуються за спожитий газ, Мінпаленерго обіцяє оголосити імена відповідальних за це місцевих чиновників.

Бойко закликав місцеву владу вжити термінові заходи для підвищення рівня розрахунків споживачів за природний газ і електроенергію, а також в найкоротші терміни завершити підготовку комунальних підприємств до опалювального періоду.

"З метою своєчасного початку опалювального періоду, недопущення виникнення соціальної напруженості прошу терміново застосувати заходи з підвищенню платіжної дисципліни і завершенню робіт з підготовки підприємств теплоенергетики до роботи в осінньо-зимовий період", - сказав глава Мінпаленерго під час сьогоднішньої селекторної наради з

підготовки до майбутнього осінньо-зимового періоду.

Бойко зазначив, рівень розрахунків за спожитий в 2007 році природний газ в цілому по країні складає близько 89,1%, заборгованість споживачів перед його постачальниками з початку року зросла більш ніж на 911 млн. грн.. і досягла 4,9 млрд. грн.., враховуючи борги, що виникли в 1999-2006 рр.

Основними боржниками, за його словами, залишаються підприємства комунальної теплоенергетики, які споживши з початку поточного року газ вартістю 5,5 млрд. грн.., заборгували за це паливо 800,1 млн. грн.

"Ще раз підкреслюю, НАК Нафтогаз України не може виступати кредитором теплозабезпечуючих підприємств і застосовуватимеме заходи з припинення газопостачання підприємствам-боржникам. При цьому відповідальність за всі наслідки, пов'язані з припиненням постачань газу, несуть безпосередньо керівники облдержадміністрацій і керівники підприємств-боржників", - сказав глава Мінпаленерго.

Він також зазначив незадовільний рівень розрахунків вугільних компаній і підприємств житлово-комунального господарства за електроенергію.

"Приріст заборгованості за електроенергію з початку року, за станом на 29 вересня, склав більше 220 млн. грн.., причому в основному за рахунок підприємств вугільної галузі (приріст - 108 млн. грн..) і житлово-комунальних господарств (приріст - 97,5 млн. грн..)", - зазначив міністр.

РБК-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!