Українські банки ігнорують НБУ?

П'ятниця, 28 вересня 2007, 11:28

Комерційні банки ігнорують постанова НБУ про надання клієнтам повної інформації про ефективну ставку кредитів.

Про це заявив лідер руху "Антибанк" Віктор Коновалів.

Учасник засідання, заступник голови правління банку "Хрещатик" Олександр Тимченко зазначив, що вважає таке твердження помилковим. Він не виключив того, що існують деякі окремі банки, що не виконують постанову НБУ.

Реклама:

У свою чергу, лідер Цивільної ініціативи "За прозорість фінансових" ринків Тарас Загородний сказав, що банки не коректно поводяться стосовно своїх клієнтів, не вказуючи в рекламних роликах реальної вартості кредитів. "Фактично споживачів вводяться в оману", - сказав Загородний .

У травні 2007 року Національний банк України поставив за обов'язок комерційним банкам надавати споживачеві повну інформацію про умови кредитування і загальної вартості кредиту. Це передбачено в постанові НБУ "Про затвердження "Правил надання банками України інформації споживачеві про умови кредитування і загальної вартості кредиту" №168 від 10 травня 2007 року (зареєстроване в Мін'юсту 25 травня 2007 року).

У документі вказується, що банки зобов'язані перед висновком кредитного договору надати споживачеві в писемній формі інформацію про умови кредитування, а також орієнтовану сукупність вартості кредиту. Зокрема, банк повинен вказати наявні в нього форми кредитування з коротким описом відмінностей між ними, переваги і недоліки пропонованих схем кредитування.

Банк повинен інформувати про орієнтовану сукупну вартість кредиту з урахуванням процентної ставки кредиту, вартість всіх послуг, а також інших фінансових зобов'язань споживача, що пов'язані з одержанням, обслуговуванням і погашенням кредиту (у тому числі на користь третіх осіб – страхових компаній, оцінювачів, реєстраторів, нотаріусів тощо).

У правилах передбачено, що банки повинні одержати письмове підтвердження споживача про ознайомлення з вищевказаною інформацією.

У правилах вказується, що банки не мають права змінювати процентну ставку кредиту в зв'язку з волевиявленням однієї зі сторін (зміни кредитної політики банку).

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!