Київ і Дніпропетровськ зривають план надходжень від ПДВ

Вівторок, 25 вересня 2007, 13:05

Відповідно до інформації ДПА, 65% недонадходжень ПДВ, або близько 1 млрд грн, забезпечили Київ і Дніпропетровська область.

В обласних підрозділах ДПАУ зрив надходжень від бюджетоутворюючого податку пояснили зниженням виробництва ряду підприємств і розрахунками податковими векселями, а тому експерти прогнозують надалі падіння надходжень від ПДВ.

За вісім місяців 2007 року ДПА виконала план Мінфіну зі збору внутрішнього ПДВ на 94,2%. Зрив плану надходжень від податку в січні-серпні склав 1,445 млрд грн, тільки в серпні - 380 млн грн. Виконали планові показники Міністерства фінансів тільки п'ять областей: Івано-Франківська, Одеська, Полтавська, Рівненська і Чернівецька, додатково перерахувавши в бюджет більше 360 млн грн.

Реклама:

Як випливає з даних ДПАУ, найгірший результат щодо збору ПДВ зафіксований у Києві, що перерахував у бюджет на 624,519 млн грн менше очікуваного. Це складає 43% загального зниження податкових платежів. За інформацією ДПАУ, з 72,487 тис. зареєстрованих у Києві підприємств-платників ПДВ його заплатили тільки 96,1%.

Значне невиконання планових показників також зафіксовано в Дніпропетровській (недобір склав 310,777 млн грн при тім, що це друга область за кількістю зареєстрованих платників ПДВ - 25,605 тис.), Львівській (135,389 млн грн) і Луганській (116,121 млн грн) областях. Луганська податкова адміністрація навіть не досягла минулорічних результатів щодо збору ПДВ - 92,2%.

Аналітик Центра ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов пов'язує зниження темпів відрахувань ПДВ з уповільненням темпів росту ВВП і перевищенням заявок на відшкодування надходжень податку.

"Зараз бачимо зниження світових цін на метал, що впливає на суми щодо експортного ПДВ", - пояснив експерт. Старший економіст центру CASE-Україна Володимир Дубровський упевнений, що на зниження платежів ПДВ також впливає занепад в сільському господарстві.

Раніше голова Державної податкової адміністрації України Анатолій Брезвін заявляв, що в Україні фактично немає проблем з поверненням податку на додану вартість.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!