Григорій Повх: "Спільного бізнесу з Петром Ющенком у мене немає, я працюю цілком автономно…"

Понеділок, 24 вересня 2007, 18:24

Григорій Повх, генеральний директор НВО "Газтурбомаш"

"Спільного бізнесу з Петром Ющенком у мене немає, я працюю цілком автономно…"

Як вже писала "ЕП" в публікації "Ще раз про помаранчевих "газових солдатів", в поле зору журналістів потрапив доволі цікавий договір вартістю майже 100 млн. грн. на постачання імпортного обладнання для ДП "Укргазвидобування", яке є найбільшим видобувачем газу в Україні та дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України".

Згідно з цим документом постачальником устаткування стало ТОВ "НВО Газтурбомаш", керівником якого є Григорій Повх – людина, яка є земляком і давнім знайомим чинного президента України Віктора Ющенка, а також політичним соратником (принаймні у минулому) рідного брата президента Петра Ющенка.

Реклама:

Інтрига цього випадку полягає не тільки у "великих" знайомствах Григорія Повха в найвищих колах влади. Справа ще й в тому, що згаданий контракт, на думку "ЕП", не є найвигіднішим для "Укргазвидобування". Предметом постачання договору є технологічні блоки для дотискуючих компресорних станцій (ДКС) з компресорами марки AJAX виробництва американської компанії Cooper Compression. Обладнання використовується для видобутку газу на виснажених свердловинах.

Проте, як виявилося в процесі журналістського розслідування, аналогічне за характеристиками і майже втричі дешевше устаткування випускає вітчизняне Сумське НВО ім.Фрунзе. Але на світанку "помаранчевої влади", керівництво "Укргазвидобування" надало перевагу імпортним компресорам. Сам пан Повх також вважає, що компресори Сумського НВО не можуть конкурувати з американськими, які експортує його фірма.

Ще однією цікавою деталлю є те, що за словами Повха, його компанія виборола право постачати "дочці" "Нафтогазу" обладнання на відкритому тендері, проте на самому заводі ім.Фрунзе стверджують, що ніякого тендера чи конкурсу насправді не було.

"ЕП" вдалося поспілкуватися з приводу публікації з самим Григорієм Повхом. На лаври "кишені президентської родини" Григорій Васильович не претендує, проте визнає, що з президентомУкраїни Вікором Ющенком та його братом Петром знайомий вже не один рік.

Але, за його словами, вони співпрацюють швидше на ідеологічній, ніж на економічній ниві. Пан Повх вважає згаданий в статті контракт вигідним для ДК "Укргазвидобування" і скаржиться, що вже два роки газовики не повертають йому всі вкладені в обладнання гроші.

- Ви знайомі особисто з Президентом Віктором Ющенком?

- Я дуже поважаю Віктора Андрійовича і знаю його уже близько 18 років, оскільки він теж із Сумщини. Проте не бачив його особисто відтоді, коли він став президентом.

- Чи знайомі ви з його рідним братом Петром Ющенком? Наскільки нам відомо, ви є співзасновниками очолюваного ним Всеукраїнського об’єднання "За Україну! За Ющенка!" (ЗУЗЮ)…

- Так, з Петром Андрійовичем ми знайомі вже близько 14 років, і я дійсно є співзасновниками цієї громадської організації.

- У вас є спільний бізнес із Петром Ющенком? В ЗМІ була така інформація, що ви разом є співзасновниками АТ "Украгропромінвест", чи правда це?

- Спільного бізнесу з Петром Ющенком у мене немає. Я працюю абсолютно автономно і підтримки від нього поки ніякої не отримую. Якось звертався до нього телефоном, просив допомогти отримати якісь кошти із тих, що заборгували нам за поставки запчастин "Укртрансгаз" (більше року тому ми поставили цьому підприємству запчасти на 9 млн. грн., проте досі не отримали ніякої платні) і до Президента звертався з листом, але ніхто мені ні в чому не допоміг.

Щодо "Украгропромінвесту", то ця компанія жодного дня не працювала і не заробила жодної гривні. Я чув, що нібито Петро Андрійович погодився стати її співзасновником, але достеменно про це нічого не знаю. Адже я через місяць після її створення вийшов із складу її засновників, як з непрацюючої організації.

- Чи брали ви участь разом із Петром Ющенком у бізнес-проекті "Кий Плаза"?

- Ні, я навіть не знаю, що це за компанія. І взагалі, у мене з ним (а також з Віктором Андрійовичем) завжди були більше дружні, ніж ділові стосунки.

- Чи брали ви коли-небудь участь у фінансуванні політичних "помаранчевих" проектів, будучи одним із співзасновників ЗУЗЮ?

- Я б із задоволенням робив це, коли б у мене було стільки грошей як у Червоненка чи у когось іншого, Бродського чи Березовського (посміхається). Але у мене не було і немає на це ні копійки.

Я звичайно, коли у 2004 році тільки-но створювали "За Україну! За Ющенка!", їздив, агітував, бо коли б до влади прийшли інші політичні сили, тоді б зараз ви мене ні про що не питали, і взагалі ми б з вами жили в іншій країні. Проте я ніколи не працював ні в передвиборчих штабах, і у передвиборчих блоках і не балотувався ні до Верховної Ради, ні до місцевих рад.

- Чому ДП "Укргазвидобування" у 2005 р. звернулося саме до "Газтурбомашу" аби купити обладнання для дотискуючих компресорних станцій для ДП "Укргазвидобування"?

- "Укргазвидобування" не зверталося до "Газтурбомашу". Ми на початку 2005 р. перемогли в тендері на постачання цього обладнання, запропонувавши компресори виробництва американської компанії Cooper Compression. Нашими конкурентами були американський виробник компресорів компанія "Ariel", американська компанія "WORLD ENERGY", Сумське НВО ім.Фрунзе тощо (Від "ЕП": як вже говорилося в статті "Ще раз про помаранчевих "газових солдатів", НВО ім.Фрунзе надав "ЕП" офіційне повідомлення про те, що "Укргазвидобування" так і не оголосило тендера на поставки компресорів для дотискуючих станцій).

В процесі розгляду пропозицій з’ясувалося, що сьогодні обладнання Cooper Compression є найефективнішим, найпростішим у користуванні, найдовговічнішим, найнадійнішим і нарешті найдешевшим.

"Газтурбомаш" досить довго вивчав проблему експлуатації газових родовищ з виснаженими запасами, і виявив, що на деяких з них продуктивність щороку зменшується на 15-20%. І було потрібно таке обладнання, яке б за таких умов могло б працювати 15-20 років з незначним переобладнанням.

А за таких темпів падіння продуктивності можуть працювати досить довго тільки інтегральні компресори Cooper Compression, компанії, яка є єдиним у світі виробником такого обладнання, і вироби по ліцензії цієї компанії у нас на Україні до сих пір працюють по 35-40 років.

- А в Україні немає підприємств, що випускають аналогічне за технічними характеристиками обладнання?

- Немає. Я вже казав, що в тендері брало участь Сумське НВО ім. Фрунзе, яке також виробляє компресори для газовидобувної промисловості. Проте їхні агрегати за умови зменшення продуктивності свердловини на 15-20% на рік можуть пропрацювати там лише 1-2 роки, а потім доведеться купляти нові.

- Проте на НВО ім.Фрунзе стверджують, що їхні агрегати не поступаються американським за технічними характеристиками, до того ж на підприємстві стверджують, що вітчизняні пристрої працюють без змащування, що виключає забруднення газу…

- Наскільки мені відомо, це не відповідає дійсності. Компресори Сумського НВО ім.Фрунзе дійсно поставлені на дотискуючу станцію в Летні, проте як виявилось, вони з вини недосконалого газового двигуна (виробляється в м. Первомайськ), є ненадійними, трапляється виробник декларує одні показники, а насправді обладнання видає інші тощо. Також хочу вам сказати, що жодний тихохідний компресорний агрегат (а саме їх виробляє НВО ім.Фрунзе) в світі не працює без змащення.

- Через якого дистриб’ютора ви придбавали обладнання? Якщо через російську компанію "Преміум Інженірінг", яка сьогодні є генеральним дистриб’ютором обладнання CooperCompressionв СНД, то чому вона сама не брала участі в тендері? Адже це було б логічно…

- Наскільки мені відомо, у 2005 році "Преміум Інженірінг" ще не існувало. Ми ж придбавали обладнання у американської компанії Red Mountain Energy Corp., яка є представником Cooper Compression в США. Там же, у Сполучених штатах, ми і укладали з ними контракт на постачання.

- В основному Договорі на поставку "Укргазвидобуванню" компресорів Cooper Compression та всіх додаткових угодах зазначено 90% або взагалі 100% передоплату. Чому було виставлено такі жорсткі умови по оплаті?

- Майже повна передоплата – це звичайна річ в таких угодах. Адже солідна американська компанія не стане вам віддавати обладнання за дурно. До того ж, якщо враховувати платіжну дисципліну наших держкомпаній…

Наприклад, ми й досі (вже більше року) не отримали свої 10% оплати за 4 введені нами в експлуатацію компресорні агрегати. А решта знаходилися на складах "Укргазвидобування" по 1-1,5 років (а два ще й досі лежать там) через те, що не підготовлені майданчики і необхідні комунікації для його монтажу.

До того ж "Газтурбомаш" взяв кредит і був вимушений сам заплатити Cooper Compression за шеф-монтажні роботи, що вони виконували разом із нами, бо від "Укргазвидобування" ми, як я вже говорив, не отримали за це гроші уже більше року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!