Липень побив рекорди зростання цін. М"ясо і молоко подорожчали на 40%

Середа, 8 серпня 2007, 11:13

Липень побив рекорди з раптового зростання цін. Найбільше підскочила вартість м’яса, молока і яєць – вони подорожчали майже на 40%.

Однією з причин називають цьогорічну спеку – селяни масово ріжуть худобу, бо не мають чим її годувати, повідомляє ICTV.

"Корми здорожчали вдвічі. Відповідно ростуть ціни і на м’ясо-молочні продукти. Через нестачу кормів у деяких господарствах під ніж ідуть цілі поголів’я корів, особливо на півдні країни. Тут триває посуха й через високі ціни на корми утримання тварин стає взагалі невигідним. Тож здорожчання молока також очевидне", - відзначає автор матеріалу.

"Сьогодні зерно доходить 1-1,1 грн., і годує... Робити продукцію на такому зерні, я думаю,... собівартість продукції дуже висока буде", каже Василь Соломаха, голова сільськогосподарського підприємства.

Реклама:

Із весни закупівельна ціна молока у селян уже зросла з 1 грн. до 1,6 грн. за літр.

У сільськогосподарських підприємств, в яких молоко кращої якості, купують навіть по 2 гривні. І це влітку, коли надої традиційно зростають. За прогнозами аналітиків молочних ринків, до кінця року ціна може сягнути рекордних 2,5 грн. Відповідно ще на відсотків десять може зрости і роздрібна ціна, відзначає канал.

"Значна тенденція зростання цін на молоко, вона в нас майже досягла європейського рівня і складає десь, як і в Європі, 0,4-0,5 центів - це десь 2 гривні за літр, але це за молоко високої якості. Не можна сказати, що все молоко в нас приймається по таких цінах від населення", заявляє Ольга Мозкова, аналітик молочного ринку.

Втім посуха - не єдина причина здорожчання молока.

"Конкуренція зростатиме, бо відкривається російський ринок, іде експорт на інші країни. Особливо це стосується сухого молока, попит на яке в світі високий", - вважає Мозкова.

Ще менш оптимістичні прогнози щодо вартості яєць. За два місяці відпускна ціна зросла з 3,2 грн. до 4,2 грн. за десяток. До кінця року вона може сягнути навіть 5 гривень. Відповідно, якщо цьогорічний врожай буде геть невдалим, десяток яєць у роздріб коштуватиме близько 7 гривень, повідомляє канал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!