Україна хоче домовитися з Іраком і Туреччиною про нафтотранспортний коридор

Вівторок, 7 серпня 2007, 11:12

Кабінет міністрів України доручив Міністерству палива та енергетики разом з Міністерством закордонних справ у 2008-2010 р. провести міждержавні переговори з Іраком і Туреччиною про необхідність створення нафтотранспортного коридору Киркук (Ірак) - Трабзон (Туреччина) - МНТ "Південний" (Україна).

Таке доручення міститься в розпорядженні уряду №606-р від 1 серпня 2007 року, яким затверджений план заходів щодо виконання Комплексної програми затвердження України як транзитної держави в 2002-2010 р., повідомляє "Інтерфакс-Україна".   

Мінпаливенерго, МЗС, Мініекономіки і ВАТ "Укртранснафта" (оператор системи нафтопроводів України) також доручено в 2007-2010 р. організувати подальшу реалізацію проекту транспортування нафти з використанням нафтотранспортної системи Одеса - Броди з Каспійського регіону в країни Європейського Союзу.

Також в цей же період має бути забезпечено створення технічних можливостей і завершення роботи зі створення договірної правової бази для збільшення обсягів транспортування вуглеводнів з Каспійського регіону, Середньої і Центральної Азії в європейські країни по території України.

Реклама:

Затверджений план містить доручення профільним міністерствам і НАК "Нафтогаз України" взяти участь у створенні в межах програми INOGATE міждержавних систем транспортування нафти і природного газу, а також розробці і реалізації проекту "Техніко-економічне обґрунтування впровадження системи супутникового моніторингу і запобігання аварій з метою безпечного функціонування інфраструктур по транспортуванню і збереженню газу".

Крім того, Мінпаливенерго, МЗС і "Укртранснафта" мають сприяти створенню лабораторії для проведення сертифікації якості нафти і нафтопродуктів відповідно до Меморандуму між Україною і Євросоюзом про взаєморозуміння по співробітництву в енергетичній сфері від 1 грудня 2005 року.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!