Holtec побудує СВЯП-2 на Чорнобильській АЕС

Вівторок, 7 серпня 2007, 15:28

Holtec International (США) у серпні почне роботи з завершенню проекту будівництва другого сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2) на Чорнобильській АЕС, необхідного для виведення енергоблоків цієї станції з експлуатації, повідомили Holtec і державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" (ДСП "ЧАЕС").

Як відзначається в прес-релізі ЧАЕС з посиланням на начальника групи керування проектами (ГКП) виведення станції з експлуатації Андрія Шацмана, 3 серпня 2007 року були підписані документи, що дозволяють Holtec почати підготовчі роботи: мобілізацію персоналу в Україні, відпрацьовування графіка виконання заходів, підготовку програми якості при забезпеченні заходів цього графіка.

"Замовник, тобто Чорнобильська АЕС, пішла на цей крок, оскільки цей міжнародний майданчик простоював протягом тривалого часу. Ми зацікавлені в якнайшвидшому поновленні робіт на такому важливому для процесу виведення ЧАЕС з експлуатації об'єкті, як СВЯП-2 і тому, зі схвалення ЄБРР, пішли на підписання "повідомлення" до висновку основного контракту", - сказав Шацман.

Відповідно до прес-релізу Holtec, перша фаза проекту, що, як очікується, триватиме 100 тижнів, оцінюється в сумі понад EUR30 млн. Вона включає інжинірингові роботи, ліцензування і тестування досвідчених зразків.

Друга фаза, що включає постачання капітального устаткування, будівництво і введення в експлуатацію, як очікується, займе близько 160 тижнів. Її вартість оцінювалася орієнтовно в EUR170 млн. за станом на листопад 2006 року, говориться в прес-релізі Holtec.

Реклама:

"22 тис. паливні зборки зроблять Чорнобиль найбільшим із усіх установлених сухих сховищ у світі", - відзначив президент і CEO Holtec Крис Сингх, подякувавши асамблею донорів за вибір компанії для здійснення такого великого проекту.

Раніше проект по спорудженню СВЯП-2 для нестатків Чорнобильської АЕС реалізував консорціум компаній на чолі з французької Framatome (пізніше увійшла до складу Areva). Контракт із консорціумом на проектування, будівництво і введення в експлуатацію цього об'єкта (за засоби донорів) був укладений у липні 1999 року з терміном завершення 15 березня 2003 року.

ДСП "ЧАЕС" у квітні 2003 року призупинила реалізацію цього проекту через його недоліки, що роблять неможливим ліцензування об'єкта СВЯП-2 і його наступну безпечну експлуатацію. У зв'язку з тим, що підрядчик не знайшов прийнятного технічного рішення проблеми, була проведена процедура розриву контракту з Areva і наступної передачі об'єкта Holtec для модифікації і завершення проекту.

Асамблея донорів Рахунка ядерної безпеки ЕБРР (міжнародна організація, що фінансує проекти в області безпеки Чорнобильської АЕС) визнала проект договору з Holtec вдалішим, ніж пропозиція французької Framatome. На засіданні, що відбулося 18 липня, був схвалений проект договору України з американською компанією на завершення будівництва СВЯП-2 для Чорнобильської АЕС.

 Асамблеєю визначені суми, що будуть витрачені на реалізацію першої частини договору, що включає в себе проектування СВЯП-2 і його узгодження з держпідприємством "Укрінвестекспертиза" і Кабінетом міністрів. За умови узгодження з цими відомствами Асамблея готова профінансувати другий етап проекту - безпосереднє будівництво СВЯП-2.       

Чорнобильська АЕС за історію своєї експлуатації нагромадила на своїй площадці більш 21 тис. тепловиділяючих зборок. Для виведення з експлуатації ядерних установок (першого, другого і третього енергоблоків і СВЯП-1) потрібне спорудження СВЯП-2.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!