НБУ обтяжив вихід на зовнішні ринки запозичень для дрібних і середніх компаній

Вівторок, 7 серпня 2007, 18:30

Введені НБУ обмеження на процентну ставку по кредитах, які можуть залучати резиденти на зовнішньому ринку у нерезидентів, є дуже жорсткими і обтяжують вихід на зовнішні ринки запозичень для дрібних і середніх компаній, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"По суті ринок зовнішніх запозичень закривається для дрібних і середніх приватників, якщо вони не зможуть знайти якихось інших схем виходу", - повідомив експерт Альфа-Банку.

"Цим рішенням НБУ фактично відрізає шлях на зовнішні публічні ринки запозичень для більшості емітентів, оскільки інтерес на таких рівнях прибутковості може бути тільки на борги найбільших вітчизняних компаній і частина банків першої десятки", - вважають експерти Укрсоцбанку.

За їх підрахунками, відштовхуючись від прибутковості найліквідніших євробондів України з погашенням у 2013 році максимальна ставка, під якою українські компанії і банки можуть залучати кошти, не перевищує 8,2% річних (6,2% + 2%).

Реклама:

Як повідомлялося, Нацбанк вніс зміни в положення про порядок одержання резидентами кредитів, позик в інвалюті від нерезидентів, що набирають сили з 19 жовтня 2007 року.

Згідно з цими змінами, НБУ раз на півроку встановлює максимальні процентні ставки по договорах в іноземній валюті, що можуть залучати резиденти на зовнішньому ринку.

Відповідно до змін, максимальна відсоткова ставка по договорах в іноземній валюті 1-ї групи класифікатора (вільно конвертовані валюти, що широко використовуються, зокрема, євро, долар США, ієна) установлена на рівні середньої прибутковості єврооблігацій України за останні два квартали + 2% річних.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!