Мораторій на продаж сільгоспземлі може бути подовжений до 2009 р.

Вівторок, 7 серпня 2007, 19:10
Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, дія якого закінчується 1 січня 2008 року, може бути продовжений до 2009 року.

Таку думку висловив директор по маркетингу консалтингової компанії SV Development (Київ) Володимир Степенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами експерта, ухвалення Верховною Радою до початку 2008 року законів про ринок землі, державний земельний кадастрі та інших законодавчих актів, після чого мораторій має бути відмінено, викликає сумнів.

"Так, дійсно, робота в цьому напрямку ведеться, але з огляду на останні події ухвалення закону, швидше за все, плавно перенесуть, в результаті чого заборону на продаж сільхоз земель продовжать до 2009 року", - сказав Стпенко.

Разом з тим, за словами експерта, продовження мораторію не викликче кардинальних змін на земельному ринку і буде сприяти подальшому розвиткові тіньового ринку.

"Подібних прогалин в законодавстві безліч, і не можна сказати, що мораторій повною мірою діє, а, отже, обмежує можливості операторів ринку. Тому, говорячи, наприклад, про вартість землі, з високою імовірністю можна припустити, що навіть при скасуванні мораторію ціни на землю ні в якому разі не впадуть, а навпаки будуть рости", - вважає Степенко.

Реклама:

Парламент України продовжив мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року. При цьому, відповідно до рішення Верховної Ради, він може бути відмінений тільки за умови прийняття законів про державний земельний кадастр і про ринок земель.

Парламент 20 березня поточного року ухвалив закон про державний земельний кадастр, однак у квітні президент наклав на нього вето. Проект закону про ринок земель ухвалено тільки в першому читанні.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!