Громадськість зможе знизити ставки по банківським кредитам?

Понеділок, 6 серпня 2007, 18:25

Діючі в Україні комерційні банки усвідомлено зберігають вартість кредитних ресурсів для населення на високому рівні, хоча їх можна знизити. Аби змінити ситуацію слід сформувати істотний суспільний тиск на кредитно-фінансові установи, вважає голова цивільної ініціативи "За прозорість фінансових ринків" Тарас Загородній.


"Якщо правила не встановлює Нацбанк, то їх повинні установити клієнти... Якщо ми будемо давити на них (банки), за допомогою судових позовів указувати на їхні незаконні дії, тоді ставки будуть низькими. Якщо нічого не будемо робити, ставки будуть високі ", - сказав він на прес-конференції в понеділок.


Серед зловживань, які чинять українські кредитно-фінансові установи Загородній назвав економічно не обґрунтоване завищення ставок по кредитах і вартості наданих послуг; нав'язування клієнтам страхування життя в афільованих страхових компаніях; незаконне звуження кола нотаріусів і оцінювачів, до яких можуть звертатися клієнти банків; рекламні виверти, що дезінформують, і приховання реальної вартості кредитів.


За його словами, наявність можливості для практично безкарного обмеження інтересів громадян дозволяє кредитно-фінансовим установам одержувати надприбуток.

Реклама:

Найяскравіший приклад - банки з іноземним капіталом: залучаючи кошти за кордоном по низьких ставках, вони утримують вартість кредитів в Україні на необґрунтовано високому рівні. "Реальна рентабельність іноземних банків у нашій країні складає близько 100-120% - це при мінімумі кредитних операцій", -  зазначив Загородній з посиланням на дослідження.

Крім того, відповідно до його оцінки, необмежений доступ іноземного капіталу в банківську систему країни може привести до істотних проблем із кредитуванням українських позичальників в перспективі. "Іноземні банки спочатку витиснуть наших українських банкірів, а потім просто не будуть давати кредити. Тому що, по їх нормативам, фактично жоден український емітент не буде підходити під критерії прозорості", - відзначив Загородний, посилаючись на досвід Польщі.


Загородній сказав, що змінити відношення банків до проблеми ставок по кредитах може тверда позиція громадян, виражена в судових позовах про захист своїх законних прав як споживачів банківських послуг. "Я думаю, що 10-20 тис. позовів до банок нарешті-те їх протверезять і змусять працювати в нормальному правовому полі", - вважає він.
       При цьому він відзначив, що аргумент банків у захист високих ставок по кредитах про наявність в Україні істотних політичних ризиків не має реального підтвердження і є лише формальним приводом для збереження ситуації без змін: значні політичні кризи останнього років не змогли завдати помітної шкоди фінансовій системі країни.
       

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!