Нафтотрейдери воюють із браком

Понеділок, 6 серпня 2007, 18:44
У ході проведених з початку року перевірок якості нафтопродуктів порушення були зафіксовані в 88 випадках з 120. На стадії виробництва було забраковано 0,3% нафтопродуктів, на стадії збереження - 1%, у торговельній мережі - 12,6%.

Головна причина такої ситуації - діяльність біля сотні міні-НПЗ, що, піклуючись про надприбутки, виробляють пальне, яке не відповідає нормам безпеки і якості. Про це йшлося на нараді за участі нафтотрейдерів, а також представників Держспоживстандарту і Міністерства палива та енергетики України. Про це повідомляє Ліга.

За повідомленням Держспоживстандарту, пропонується ввести ліцензування виробництва нафтопродуктів, що має підвищити відповідальність виробників, а також змінити методи іспитів окремих показників нафтопродуктів. Це дозволить проводити арбітражні іспити експрес-лабораторіями, при цьому результати іспитів будуть прийматися судами при розгляді справ.

Як вважають учасники наради, якість пального прямо залежить і від якості сировини. Тому нефтетрейдеры запропонували також переглянути діючий стандарт на нафту, у якому необхідно установити якісні показники для надання можливості виробникам здійснювати ефективний вхідний контроль сировини. Крім того, вирішено підсилити державний нагляд за якістю і безпекою нафтопродуктів на всьому ланцюзі: виробництво - транспортування - збереження - оптова - роздрібна торгівля.

Для загального оздоровлення ситуації на ринку нафтопродуктів передбачається укласти угоду між Држспоживстандартом і провідними нафтотрейдерами щодо об'єднання зусиль. Для прискорення рішення зазначених проблем створюється робоча група, до якої увійдуть представники Держспоживстандарту, Мінпаливенерго і нафтотрейдерів.

Реклама:

У нараді взяли участь представники "Лукойл - Україна", ТОВ "ТНК ВР - Україна", НАК "Нафтогаз України", ТОВ "НК Альянс - Україна", АТ "Укртатнафта", "Укрнафта", концерн "Галнафтогаз", а також Міністерства палива й енергетики.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!