Газпром готує новорічне підвищення цін

Четвер, 30 серпня 2007, 10:46

Компанія Газпром починає чергову серію переговорів відносно підвищення цін на газ для інших держав із 1 січня.

Про це пише 30 серпня газета Коммерсант.

Цього разу на різке зростання цін варто чекати країнам Балтії.

Реклама:

За даними видання, якщо зараз ціна на постачання газу до Литви складає 190-200 доларів, то наступного року Газпром має намір зажадати від партнерів із Lietuvos dujos 280 доларів, що порівняно з ціною, за якою газ продається Угорщині або Фінляндії.

Прем’єр-міністр Литви Гедимінас Кіркілас минулої п’ятниці в інтерв’ю Литовському національному радіо підтвердив, що Росія має намір різко підвищити ціни на газ. Остаточна ціна на майбутній рік повинна бути узгоджена не пізніше за 31 жовтня.

Різке підвищення цін у російській компанії аргументують завершенням перехідного періоду після вступу Литви, Латвії та Естонії до Євросоюзу.

Очікується, що крім країн Балтії зростання цін торкнеться також України та Білорусі. Джерело газети в Газпромі завірило, що "Прибалтиці, Білорусі й Україні ціни точно підвищать".

Так, для Києва вартість газу 143 долари за тисячу кубометрів, про яку заявляли керівники місцевої газової компанії, в Газпромі назвали мінімальною (зараз газ до України поставляється по 130 доларів). Причому не виключено, що ціна зросте до 180 доларів, якщо на різке підвищення піде Туркменістан, який поставляє газ до Росії.

Що стосується Білорусі, то для цієї країни ціна може зрости зі 100 до 125-150 доларів за тисячу кубометрів.

"NEWSru.com"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!