Азаров збільшить побори за автомобільні двигуни

Четвер, 30 серпня 2007, 14:08

У Податковому кодексі, проект якого зараз допрацьовує Мінфін, буде знижено ставку щорічного податку на транспортні засоби з об’ємом двигуна до 1000 кубічних сантиметрів (таких моделей украй мало) і збільшено для машин із двигуном від 2500 кубічних сантиметрів.

Наприклад, якщо власники автомобіля з двигуном у 2500 кубічних сантиметрів зараз платять 250 гривень на рік, то після ухвалення Податкового кодексу доведеться платити вже 750 гривень. Нелегко доведеться власникам водного та повітряного транспорту - їм доведеться платити дуже великі податки як під час реєстрації, так і щорічно.

За словами директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, введення таких ставок під час щорічного техогляду - помилковий шлях, від якого давно відмовилися в розвинених країнах.

Реклама:

"У більшості країн транспортний податок стягується в залежності не від об’єму двигуна, а від його екологічності. Старе авто з невеликим двигуном може заподіяти атмосфері більше шкоди, ніж нова іномарка з потужним сучасним двигуном", - говорить він. Також, на думку пана Назаренка, тим самим держава знову порушує загальноприйняті принципи оподаткування автомобілістів, збільшуючи навантаження тільки на дорогі авто.

Крім того, планується ввести до кодексу вищі податки під час першої реєстрації авто, що ввозяться з-за кордону, завдяки чому Україна обійде вимоги СОТ відкрити межі для старих авто. Скажімо, за авто, вік яких перевищує вісім років, а об’єм двигуна - три літри, доведеться платити реєстраційний податок під час ввезення в країну на суму до 60 тисяч гривень.

Автором ідеї є народний депутат V скликання, почесний президент корпорації "Автоінвестбуд" (АІБ) Дмитро Святаш, який минулого року розробив відповідний законопроект. Уряд вирішив підтримати ідею.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!