Сьогодні минає термін дії ультиматуму "Газпрому" Білорусії.

П'ятниця, 3 серпня 2007, 09:36
З 10:00 МСК російський газовий монополіст обіцяв скоротити поставки газу до Білорусі на 45% - до рівня фактичної оплати поставок. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Білорусія в січні-червні оплачувала 55% вартості поставок газу, тобто $55 за 1 тис. кубометрів при ціні $100 за 1 тис. кубометрів.

Відстрочка платежу в січні-червні 2007 року склала $456,16 млн. Заборгованість за перше півріччя мала бути погашена до 23 липня. Білорусія забезпечує третину транзиту російського газу до Європи. Я

Як передає  Інтерфакс-Україна, досвід попередніх конфліктів із транзитними країнами показує, що Росія відключає від газопостачання країни, що, не поспішають обмежувати себе в споживанні цього виду палива, і тому скорочення поставок припадає на споживачів з далекого зарубіжжя.

Однак цього разу, зважаючи на літо, споживання газу значно нижче (поставки до Білорусії нижче на третину, ніж узимку). У цій ситуації, навіть якщо білоруські споживачі збережуть обсяги споживання на колишньому рівні, "Газпром" компенсує недолік тиску в трубі поставками з підземних сховищ у Європі, говориться в повідомленні  Інтерфакс-Україна.

Реклама:

Білоруські газовики в четвер увечері вилетіли для продовження переговорів до Москви. Напередодні білоруський лідер Олександр Лукашенко заявив, що російська сторона незабаром дістане кошти в рахунок оплати боргу.

Зі своєї сторони в "Газпромі" заявили, що переговори з білоруською стороною почнуться о 9 ранку. "Часу до 10 годин, на яке в нас було намічене скорочення поставок, досить для того, щоб це питання врегулювати", - прокоментував ситуацію в четвер увечері офіційний представник "Газпрому" Сергій Куприянов.

Підтримка до останнього моменту інтриги "відключати - не відключати" стало традицією відносин двох слов'янських сусідів. Попереднє загострення відносин "Газпрому" з Білорусією на рубежі 2006 й 2007 років було врегульовано за дві хвилини до настання Нового Року.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!