Газпром дав Лукашенку тиждень, аби сплатити всі борги

П'ятниця, 3 серпня 2007, 11:08

Обіцяного обмеження поставок російського газу в Білорусію поки не відбудеться, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу "Газпрому".

Білорусія в січні-червні оплачувала 55% вартості поставок газу, тобто $55 за 1 тис. кубометрів при ціні $100 за 1 тис. кубометрів. Відстрочка платежу в січні-червні 2007 року склала $456,16 млн.

Заборгованість за перше півріччя повинна була бути погашена до 23 липня. Однак в обговорений строк борг не було погашено. В результаті "Газпром" заявив, що в п'ятницю з 10:00 МСК скоротить поставки газу до Білорусі на 45% - до рівня фактичної оплати.

У четвер президент Білорусії Олександр Лукашенко розпорядився сплатити борг перед російськими газовиками.

Реклама:

У п'ятницю вранці Білорусія перелічила "Газпрому" перший транш - $190 млн у рахунок оплати боргу, повідомив "Інтерфаксу" перший заступник генерального директора ВАТ "Белтрансгаз" Цвітомир Сорохан.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Куприянов у прямому ефірі телеканала "Росія" підтвердив цю інформацію, повідомивши що ще до 10 години ранку російській стороні була представлена платіжка, що підтверджує одержання значної частини боргу.

"Сьогодні ВАТ "Белтрансгаз" здійснило перший платіж на значну частину заборгованості перед "Газпромом" за поставки газу в першому півріччі 2007 року. У зв'язку із цим ухвалене рішення відкласти обмеження поставок газу споживачам Республіки Бєларусь. "Газпром" очікує повного погашення заборгованості в плині одного тижня й своєчасної оплати 100% поточних платежів за газ", - говориться в заяві "Газпрому".

"Ми бачимо реальні кроки білоруської сторони по врегулюванню боргової проблеми, тому було вирішено сьогодні обмеження поставок газу не вводити", - прокоментував він.

Інтерфакс-Україна

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!