Росіяни програли американський суд за "Київстар"

П'ятниця, 3 серпня 2007, 12:04

Комерційний арбітраж Нью-Йорка, що розбирав суперечку Telenor і Altimo із приводу "Київстару", став на бік норвезької компанії.

Судді вирішили, що Altimo порушила угоду акціонерів української стільникової компанії, і наказали їй продати свою частку в "Київстарі", пишуть російські "Ведомости".

У рішенні суду наголошується, що "Сторм" порушив і продовжує порушувати угоду акціонерів "Київстару".

Як доказ судді відзначили зокрема, дворічну неявку представників "Сторму" на збори акціонерів і раду директорів української компанії.

Реклама:

Ще одне порушення угоди, на думку арбітрів, — наявність у "Сторму" і афільованих з ним структур прямого і непрямого контролю над більш ніж 5% акцій конкурентів "Київстару" в Україні — турецької Turkcell (їй належить український мобільний оператор "Астеліт") і "Українських новітніх технологій" (оператор бездротового доступу в інтернет за технологією WiMax).

Арбітраж зобов'язав "Сторм" виконати кілька вимог, зокрема висунути чотирьох кандидатів у нову раду директорів "Київстару" і відвідувати надалі всі його засідання і збори акціонерів.

Ще одна вимога — протягом 120 днів Altimo повинна продати частки в Turkcell і "Українських новітніх технологіях". В іншому випадку, йдеться в рішенні, "Сторму" доведеться продати акції "Київстару", пише видання.

Також арбітраж заборонив "Сторму" вести в Україні будь-які позови, що стосуються акціонерної угоди "Київстару", і заважати проведенню аудиту звітності українського оператора.

У свою чергу Altimo запевняє, що виконати це рішення неможливо, оскільки українські суди заборонили їй брати участь в американському розгляді і виконувати постанови арбітрів.

Торік український суд визнав цю угоду такою, що не відповідає законодавству цієї країни, а на розгляд між Telenor і "Стормом" у Нью-Йорку була накладена судова заборона.

"Київстар" — найбільший по числу абонентів (наприкінці червня — 22,2 млн. осіб) і доходам стільниковий оператор України. Акціонери — норвезька Telenor (56,5%) і ТОВ "Сторм", що належить Altimo (43,5%).

Виторг за 2006 р., по оцінці Telenor, — біля $1,9 млрд, EBITDA — $1,14 млрд. Altimo керує "телекомами" "Альфа-груп": 44% "Вимпелкому", 26% Golden Telecom, 25% плюс 1 акція "Мегафону", 43,5% "Київстару", 13,2% Turkcell. Компанія оцінює свої активи в $20 млрд.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!