Іпотечна асоціація заявляє про порушення Лавриновича

Вівторок, 28 серпня 2007, 13:11

Українська національна іпотечна асоціація (УНІА) заявляє про незаконну зміну Міністерством юстиції трактування порядку реєстрації прав на нерухомість при оформленні договорів іпотеки.

Про це журналістам заявив виконавчий директор асоціації Олексій Пилипець.

З його слів, УНІА 15 серпня одержала роз'яснення від міністерства, відповідно до якого нотаріус має право завіряти договір іпотеки тільки після реєстрації права власності на нерухомість у БТІ.

Водночас, як зазначає Пилипець, це роз'яснення викликає подив учасників ринку, тому що ніяких змін в інструкції Мін'юсту від 2004 року, що регулює порядок реєстрації прав на нерухомість, не було, однак міністерство несподівано висловлює нову точку зору на той же документ.

Реклама:

"...3 роки ми працювали, нічого не змінилося в законодавстві, й раптом у Мін'юсту змінюється точка зору... Чому так - незрозуміло", - сказав Пилипець.

Крім того, він зазначає, що законом "Про іпотеку" дозволено одночасне посвідчення договору іпотеки й купівлі-продажу і з 2004 року нотаріуси працюють за цією схемою, однак вони керуються насамперед вказівками Мін'юсту, тому що він є їх контролюючим органом і у разі порушень його вимог може відкликати ліцензію.

"Я сподіваюся, що ми вирішимо цю ситуацію мирним шляхом створенням робочої групи, до якої увійдуть представники Міністерства юстиції, провідних банків, асоціації", - зазначив Пилипец.

Крім того, УНІА готує звернення до Секретаріату президента із проханням допомогти в улагодженні цієї колізії.

Загалом банкіри вважають, що якщо ситуація не вирішиться й оформлення договорів іпотеки буде здійснюватися саме так, як цього вимагає міністерство, ситуація на ринку іпотечного кредитування може значно погіршитися, кредити подорожчають, а ціни на житло зростатимуть ще більше.

Як повідомляло агентство, УНІА констатує тенденцію до зниження процентних ставок за іпотечними кредитами в 2007.

У липні 2006 року УНІА вказувала на тенденцію до підвищення процентних ставок за іпотечними кредитами банками.

УНІА створена в червні 2002 року, до її складу входять інвестиційні, юридичні, ріелторські компанії.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!