Експерти прогнозують пожвавлення ринку нерухомості Києва восени

Вівторок, 28 серпня 2007, 19:38

Експерти прогнозують поступове пожвавлення ринку житлової нерухомості Києва, починаючи з вересня.

"Можна спрогнозувати пожвавлення ринку з кінця вересня. Поступове збільшення кількості угод, збільшення попиту порівняно з нинішньою ситуацією, що призведе до коригування цін", - сказав президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександр Бондаренко.

Однак, на його думку, потенційні покупці не готові купувати квартири за завищеними цінами.

"У позиційній боротьбі між покупцем і продавцем відчувається явна перевага покупця, вона диктує умови, і ціна реального продажу істотно відрізняється від ціни пропозиції, що ми фіксуємо в прайсах", - сказав Бондаренко.

Реклама:

Він також зазначив, що цього року ринку не властивий фактор сезонності, оскільки затишшя літніх місяців - лише продовженням тенденції, яка прослідковувалася ще на початку року.

"Сезонне пожвавлення наступає після сезонного затишшя - влітку, а якщо в нас затишшя з зими, то це вже не сезонне пожвавлення", - підкреслив Бондаренко.

Виконавчий директор групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко зазначає підвищення ділової активності на ринку житла із середини серпня.

"Як ми й прогнозували, ділова активність підвищується, з середини серпня ми зафіксували збільшення кількості заявок на придбання нерухомості, переглядів і відповідно кількості угод", - сказав він.

Котенко вважає, що за збереження такої тенденції, а також за збільшення ділової активності варто очікувати збільшення цін пропозиції житла.

"У випадку ж, якщо попит не відновиться, а почне зменшуватися, то безумовно продавцям нічого не залишиться робити як зберігати задекларовані ціни, і надалі, якщо ситуація не зміниться, то й знижувати", - сказав він.

Котенко згодний з Бондаренком в тому, що в червні-серпні покупці могли вплинути на продавця в питанні зниження ціни квартири.

"Ми на сьогодні бачимо деяке пожвавлення, і якщо ситуація буде мінятися в цю сторону, то звичайно, ринок зі стадії покупця перейде в стадію продавця. Коли ціни зростають, то не сильно із продавцем поторгуєшся. Хоча звичайно торг залишиться, але вже не в тих обсягах, у яких він був раніше", - сказав він.

Зі слів Котенка, протягом останніх місяців, незважаючи на стагнацію, купівельний попит збільшувався в середньому на 20% щомісяця.

У свою чергу, генеральний директор київського представництва "Українського ріелторського альянсу" Сергій Клименко прогнозує, що нормальну роботу ринок житла відновить після виборів Ради, у тому випадку, якщо комерційні банки переглянуть свої умови видачі іпотечних кредитів.

"Можна припустити, що банки після закінчення виборів переглянуть свою позицію з іпотечного кредитування", - сказав він.

Стагнація ринку, на його думку, пов'язана у першу чергу з обмеженням видачі кредитів на купівлю житла банками через збільшення відсотку неповернення кредитних ресурсів населенням.

"Житло дуже сильно зав'язане на кредитуванні, з 10 квартир 8-9 купуються в кредит. Зважаючи на те, що банки зараз гірше ухвалюють рішення щодо видачі кредиту, кількість покупців різко зменшилася", - зазначив Клименко.

Він вважає, що навіть якщо восени відбудеться зниження активності ринку, те це не призведе до підвищення купівельної спроможності.

Як повідомляло агентство, стагнація на київському ринку житла почалася ще в січні, навесні експерти зазначали його деяке пожвавлення, але, починаючи із травня, застій збільшився.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!