Кіпр став лідером по іноземних інвестиціях в Україну

Понеділок, 20 серпня 2007, 11:19

В II кварталі 2007 року відбулася зміна лідерів по обсягу інвестицій: Кіпр додав відразу кілька сотень відсотків, піднявшись із четвертого місця на перше, Росія подвоїла інвестиції, а інвестори, зареєстровані на Британських Віргінських островах, напроти, почали виводити капітали.

Як повідомив Держкомстат, чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в I півріччі зріс у порівнянні з минулим роком на 50,3% і склав більше ніж 2,5 млрд. дол.

На думку експертів, за цим відтоком коштів стоять українські підприємці, яким вигідніше інвестувати в Україну через Кіпр - країну-члена ЄС, а не через офшорні острови.

Приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну склав 3,276 млрд. дол. З урахуванням відтоку із країни 820,3 млн дол., переоцінки капіталу й курсових втрат чистий приплив ПІІ склав 2,553 млрд дол., що на 50,3% більше, ніж торік.

Реклама:

При цьому в II кварталі в країну надійшло 1,945 млрд дол., що на 612 млн дол. більше, ніж в I кварталі, незважаючи на політичну кризу, викликану розпуском Верховної ради.

Найцікавішими галузями для інвестування в I півріччі, як і торік, були фінансовий сектор, що забезпечив майже половину всього приросту інвестицій за рахунок ряду угод, зокрема, продажу "ТАС-Комерцбанку", "Електрон Банку", "Морського транспортного банку", банків "Прикарпаття" й "НРБ",- 1,013 млрд дол. (727 млн дол. в II кварталі), будівництво й операції з нерухомістю - 333,8 млн дол. й 150,2 млн дол. відповідно, а також промисловість в цілому - 820 млн. дол.

Крім того, в II кварталі знизився обсяг відтоку з України капіталу нерезидентів — до 284,6 млн. дол. А в I кварталі відтік ПІІ склав 535,7 млн дол., тоді як за весь 2006 рік - 552,6 млн. дол.

"80% випадків відтоку капіталу відбулося в сфері нерухомості. Ми довідалися, що основну частину забезпечили дві фірми з торгівлі нерухомістю в Дніпропетровській області, які вивели свої активи", - раніше повідомляв перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

Різко збільшився приплив інвестицій з Кіпру й Росії, тоді як ріст інвестицій з інших країн залишається на колишньому рівні. При цьому Британські Віргінські острова, які раніше завдяки офшорному статусу входили в десятку основних країн-інвесторів, за підсумками II кварталу продемонстрували відтік капіталу - 70,7 млн. дол.

Експерти вважають, що ці цифри говорять про зниження привабливості Британських Віргінських островів: тепер українські інвестиції в основному будуть приходити з Кіпру, а російські - прямо з Росії.

"На офшори в нас дивляться косо, а Кіпр, хоч і має ліберальний режим, все-таки член ЄС,- відзначає директор інвестиційної компанії Galt & Taggart Securities Сергій Лесик. - Дуже ймовірно, що інвестори - а це український і російський бізнес - почали перекладати капітали - інвестувати їх в Україну, але вже з Кіпру".

Президент Української асоціації фінансових аналітиків Юрій Прозоров вважає, що російські бізнесмени все частіше воліють не приховувати походження своїх коштів. "При попередніх урядах, особливо при Юлії Тимошенко, росіяни прагнули для кращого захисту своїх інвестицій проводити їх через офшори, - говорить експерт. - Тепер вони впевнені в захисті своїх коштів і намагаються підкреслити присутність російського капіталу в Україні".

При цьому експерти стверджують, що переформатування списку країн, з яких надходять інвестиції до України, автоматично приводить до короткострокового відтоку капіталу.

Директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин уже в III кварталі очікує невеликого зниження припливу інвестицій. Одним з фактором гальмування інвестицій стане відволікання частини коштів від інвестиційних проектів на фінансування парламентських виборів.

"Бізнес вирішив залишити кошти всередині країни, щоб вкласти їх у виборчу кампанію", - упевнений Прозоров.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!