Джерела Деркача брешуть про розпродаж урану

Понеділок, 20 серпня 2007, 15:02 -

Озвучена чільниками "Енергоатому" та низкою політиків "третього ешелону" інформація про розпродаж урану, що нібито мав місце у 2005-2006 роках, є такою, що не відповідає дійсності.

Як зазначило в інтерв’ю "ЕП" джерело в Мінпаливенерго, "висновки про порушення чинного законодавства та указу президента України від 27 грудня 2005 року, що містяться в листах та запитах, спрямованих раніше "Укратомпромом", зокрема, на Мінпаливенерго, не мають підстав".

За словами співбесідника, останні продажі урану було здійснено в 2004 році, ще до набуття чинності указу президента. Тодішній обсяг продаж склав 450 тонн. Це рішення міністерства було мотивоване потребою фінансової підтримки та загрозою банкрутства підприємств атомної промисловості.

Причому причина їхнього важкого економічного стану полягала саме в невиконанні ДП НАЕК "Енергоатом" зобов’язань перед фондом ядерно-паливного циклу. Із запланованої у 2004 році суми на фінансування робіт зі створення ядерно-паливного циклу "Енергоатом" перерахував у 2004 році менше 10%.

У 2005-2006 рр. продаж урану не відбувався, повідомили також у Мінпаливенерго. Ті продажі, що велись, відбувались в рамках оновлення стратегічних запасів урану, і баланс запасів у ці роки був усталений.

Реклама:

На чому засновані твердження членів наглядової ради "Енергоатому" про "дешевий розпродаж стратегічних запасів урану, що відбувся у 2005-2006 рр.", співбесідник "ЕП" не зміг однозначно відповісти. Водночас він не виключив, що "в "Енергоатомі" просто не розібралися з цифрами".

Нагадаємо, днями секретар слідчої комісії ВР з розслідувань порушень в паливно-енергетичній сфері, народний депутат V скликання Олександр Голуб заявив в інтерв’ю ЗМІ, що "тема продажу стратегічного резерву урану в 2005–2006 роках є предметом розслідування зловживань "помаранчевої" влади, і тіх, хто до них причасний, просто використовують президента".

Голуб наголосив, що вважає указ реакцією на постанову Кабміну про створення резерву палива та ядерних матеріалів, яке заборонило експорт урану і, відповідно, "завадило оточенню президента заробляти на цьому чималі кошти".

Аналогічну точку зору висловлював заступник голови Громадської колегії ДП НАЕК "Енергоатом", народний депутат V скликання Ігор Шкіря. Раніш про продаж стратегічних запасів урану з боку Мінпаливенерго заявляли генеральний директор "Укратомпрому", президент "Енергоатома" Андрій Деркач та віце-президент "Енергоатома" Микита Константінов.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: