Білорусія погодилася імпортувати електроенергію за українською ціною

Четвер, 2 серпня 2007, 12:15

Компанія "Бєленерго" 1 серпня повідомила про готовність прийняти пропозицію Мінпаливенерго України про купівлю електроенергії за цінами внутрішнього українського ринку — $0,049/кВт•г.

При цьому "Бєленерго" скоротить закупівлі електроенергії в Росії, яка продає її по $0,042/кВт•г.

У компанії таке рішення пояснити відмовилися. Разом з тим, високопоставлене джерело в "Бєленерго" розповіло виданню Коммерсант-Украина, що компанія готова прийняти пропозицію українського Мінпаливенерго про закупівлю електроенергії за цінами внутрішнього українського ринку.

"Найближчим часом ми маємо намір відновити переговори з українською стороною на цю тему. Ми розглядаємо два варіанти закупівлі енергії — або повний, або частковий перехід на імпорт з України", - сказав співрозмовник видання. Від докладніших коментарів в компанії відмовилися.

Реклама:

Інформацію "Бєленерго" в середу, 1 серпня, підтвердив і керівник Мінпаливенерго Юрій Бойко. За підсумками засідання Кабміну він повідомив, що Україні вдалося прийти до взаєморозуміння з білоруськими партнерами щодо ціни на електроенергію.

Як пояснили виданню в Мінпаленерго, пропозиція української сторони полягає в тому, щоб Білорусія почала купувати електроенергію в Україні за ціною внутрішнього ринку України — по 24 коп. ($0,049) /кВт•г.

У міністерстві повідомили, що зараз електроенергія до Білорусії поставляється нерегулярно — коли в України з’являються надлишки, вони продаються по $0,028—0,0285/кВт•г.

"Останнім часом надлишків у нас все менше, тому ми запропонували Білорусії перейти на ціни внутрішнього рику", - сказали у відомстві. Втім, до останнього часу "Бєленерго" не приймало цю пропозицію, вважаючи за краще купувати електроенергію у російського "Інтер РАТ "ЄЕС" по $0,042/кВт•г.

У прес-службі "Укрінтеренерго" пояснили, що в тому випадку, якщо Білорусія повністю перейде на забезпечення електроенергією з України, вона купить її на суму $40—45 млн. Якщо ж йтиметься про додаткові закупівлі, сума контракту складе $22—25 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!