"Татнєфть" лякає Україну будівництвом НПЗ у Татарстані

Четвер, 2 серпня 2007, 19:30
Схоже, татарстанська сторона вирішила розширити інформаційне поле своєї політики у війні за ЗАТ "Укртатнафту". Тепер замість обвинувачень і різного роду компромату на українських акціонерів, компанія вирішила порадувати громадськість інформацією про будівництво нового НПЗ у Татарії.

Так прес-служба компанії поширила прес-реліз, у якому говориться що ВАТ "Татнєфть" підписало інвестиційну угоду про будівництво комплексу нафтопереробних і нафтохімічних заводів у Нижньокамську вартістю 130,3 млрд рублів. Сторонами інвестиційної угоди, крім "Татнєфті", виступили Федеральне агентство залізничного транспорту та Федеральне агентство з енергетики.

Що цікаво, плани можна сказати наполеонівські: комплекс буде складатися з нафтопереробного заводу потужністю 7 млн тонн нафти на рік, заводу глибокої переробки нафти потужністю 3,5 млн тонн на рік і нафтохімічний завод з виробництва продукції на основі ароматичних вуглеводнів. Новий комплекс дозволить вирішити завдання ефективної переробки високосірчистої вуглеводневої сировини й тим самим поліпшити якість експортної російської нафти.

Будівництво комплексу планується завершити в 2009-2011 роках. Оператором проекту виступить ВАТ "ТАНЕКО" (правонаступник ЗАТ "Нижньокамський НПЗ"). Координатором будівництва стане "Татнєфть".

Пуск НПЗ, що входить в комплекс, запланований на 2009 рік. Після виходу на проектну потужність до кінця 2010 року завод перероблятиме до 7 млн тонн високосірчистої нафти на рік і виробляти 2,66 млн тонн дизельного палива й 0,85 млн тонн бензинів. Якість продукції, що випускається НПЗ буде відповідати стандартам Євро-5.

Реклама:

У той же час, експерти й учасники вітчизняного ринку практично в один голос заявляють, що ця інформація носить суто декларативний характер і спрямована на залякування української сторони в боротьбі за Кременчуцький НПЗ.

По-перше, у настільки короткий термін будівництво такого комплексу навряд чи можливо. Принаймні, великим російським компаніям і лідерові по темпах модернізації, навіть не будівництва, Бєларусі це не вдавалося.. Цей фактор пояснюється, підвищеним попитом на обладнання для НПЗ, що виник після різкого росту цін на нафту й збільшення прибутковості нафтопереробки. В результаті цього, за обладнанням вишикувалися черги на кілька років.

Другим важливим фактором є те, що навіть у випадку будівництва цього підприємства, нехай навіть у зазначений термін, все одно в "Татнєфті" буде відчуватися дефіцит нафтопереробних потужностей, який нині тільки прогресує. Адже недавно, "Татнєфть" практично відлучена "Газпромнафтою" від можливості переробки ресурсу на Московському НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!